Не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката. КЕВР е

...
Не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката. КЕВР е
Коментари Харесай

Иван Иванов: КЕВР не е поражда проблеми в енергетика. Цените идват от общия пазар на ЕС

Не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката. КЕВР е институцията, която дисциплинира целия бранш. Цените идват от общоевропейския енергиен пазар. Това трябваше хората, които заемат високи позиции, да го обяснят. Минава ми през мозъка да разглася гладна стачка до момента в който не ми намерят правоприемник. Това съобщи в неделя шефът на регулатора Иван Иванов.

" Абсурдно е изказванието, което беше отправено към КЕВР. Такова изказване в никакъв случай не е отправяно до момента в продължение на 22 години. Това значи две нещо - или доста ниско равнище на осведоменост, което не може да бъде опрощение за българския министър председател, или високо равнище на непросветеност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са дотам неоснователни, че в първия миг се стъписах, по тази причина изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите ", сподели още Иванов и заяви, че Европейската комисия е осведомена за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика.

Повод за коментара на Иванов е. Петков съобщи, че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не си " прави работата както би трябвало ". На 2 януари той дефинира като учудващо нарастването с 30% на цената на природния газ от 1 януари.

" Като се заклехме като държавно управление и същия ден КЕВР усили цената на тока и трябваше да въведем мораториум, имах съмнения дали е било предумишлено. Но второто решение в този момент, на 1 януари с нарастването на цената на газа, много ясно демонстрира, че този орган не си прави работата както би трябвало. Целта на КЕВР е да се преценява с пазара, само че и да измисли метод крайните консуматори да са предпазени. Това решение не беше разисквано с мен. Да, имаше някакви мнения, че ще има нарастване с 10, може би 14%, само че 30 % беше изключително учудващо. Защото цената на газа понижа много в последната седмица ", сподели тогава Петков пред Нова тв.

Той разгласи, че се надява до края на януари Народното събрание да избере членове на енергийния регулатор на мястото на тези с изминал мандат. Сред тях е и ръководителя Иван Иванов, който управлява комисията от средата на 2015 година

" Смяната на ръководителя ще е добра стъпка в вярната посока. Изненадващи решения, които не са основани на инспекция и разбор, не ми харесват. Новият човек би трябвало да е с подобаващия опит, мотивация и експертиза да работи за потребителите ", добави още министър председателят.

Иван Иванов изясни още в неделя, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго избран график за съвещанията:

" От две години насам, след сключване на анекс 13 сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ", всеки месец цената на газа се актуализира - в сходство с цената на газовите хъбове в Европа и отчасти на цените на природния газ, на суровия нефт и неговите деривати. Ние се събираме на съвещание на всяко първо число от месеца, с цел да може до края му тази цена да бъде официализирана и годна ", сподели още Иванов. Той добави, че КЕВР действа без значение от изпълнителната власт.

" Премиерът би трябвало да съблюдава закона и да почита независимостта на регулатора, а не да счита, че КЕВР би трябвало да съгласува авансово решенията си с държавното управление. Това не е правено, откогато аз съм ръководител на КЕВР. Най-голямото достижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този интервал, и която в този момент брутално ръководителите на държавното управление се стремят да смачкат. Очаквам писмо от Европейска комисия, в което те да разясняват тези дейности на премиера и на част от политиците в България, тъй като това е връщане обратно ", разясни още Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР