Не използвах думата война, а се позовах на един цитат,

...
Не използвах думата война, а се позовах на един цитат,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Няма документ на НАТО и ЕС, в който да е използвана думата война

" Не използвах думата " война ", а се позовах на един откъс, цитирах това, което сподели президентът Путин и се позовах на обстоятелството, че потреблението на тази дума, на думата " военна интервенция " и всички атрибути на военното говорене би трябвало да е доста характерно и доста отговорно. Ако забелязвате на никое място в формалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е употребена думата " война ". Трябва доста деликатно да боравим с думите, тъй като след войната идва дипломацията. Идва методът на решение на казуса, който е зародил ".

Това сподели военният министър Стефан Янев в тв предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.

" В качеството си на министър на защитата имам отговорност към българските жители. От една страна те би трябвало да бъдат осведомени, от друга не би трябвало да бъдат плашени. Тази война в Украйна не носи директна опасност за територията на България сега. Това са оценките, които са споделени и от нашите съдружници в НАТО ", продължи Стефан Янев.

" Правилният въпрос е по какъв начин България може да отбрани най-добре националните си ползи. Да погледнем какво се случва. Без значение евфемизмите, които използваме за войната в Украйна, в последна сметка не е най-големият проблем сега. По-големият проблем е, че системата за интернационалните връзки не работи, системата за сигурност е изчерпала своя капацитет да взема решение рецесии от подобен порядък с дипломатически средства. Дипломацията се провали, след нея пристигнаха военните дейности, тъй като в историята на човечеството търсенето на способи за разрешаване на дебати до този миг води до тази процедура. Ненамирането на решението на масата на договарянията води до намирането на военни решения каквото се случва и сега. И нашето позициониране на интернационалната сцена е доста значимо. Не съм склонен, че има дребни и огромни на сцената, има искащи и неискащи, можещи и неможещи. За да бъдем искащи и можещи обаче би трябвало добре да формулираме националната си политика. В този случай България е заинтригувана да се нарежда сред страните, които приказват ", сподели още Янев.

Това, че в четвъртък военният министър не употребява думата " война " за спора в Украйна, а " Специална интервенция " - израз, който употребява президентът на Русия, провокира стихия от отвращение във Facebook. В обществената мрежа се поде настояването Янев да си подаде оставката. Недоволните обявиха, че ще се съберат пред постройката на Българска национална телевизия на " Гражданска гледка ".

Очаквайте детайлности.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР