Блокирани хора в автомобили, паднали дървета и наводнени домове в

...
Блокирани хора в автомобили, паднали дървета и наводнени домове в
Коментари Харесай

Блокирани хора в автомобили, паднали дървета и наводнени домове от бурята в Плевен

Блокирани хора в коли, паднали дървета и наводнени домове в Плевен. Най-много превалявания за последните 24 часа са паднали в Оряхово - 75 литра на квадратен метър и във Видин - 61 литра. В Плевен са паднали 44 литра. Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология предвиждат, че преваляванията в цялата страна ще спрат последователно през нощта от север-североизток и на следващия ден няма да вали.



Плевен остана на няколко места безусловно без улици след мощната стихия. Пороят нанесе големи вреди на инфраструктурата, като заличи пътните настилки на някои булеварди. Блокирани хора в коли, паднали дървета, мазилки и всевъзможни неща се носиха по мощната вода с часове. Спасители не спираха да оказват помощ на цели фамилии да излязат от колите си. Наводнени са изби и приземни етажи. Затворени са пътища. Започна описването на вредите и разчистването.



Прекършени дървета, отнесена пътна настилка и коли, затънали в кал. Така осъмна Плевен през днешния ден, след снощната водна буря, съпроводена с градушка, която единствено за 40 минути нанесе съществени вреди.

" Влиза водата през остъклението, през остъклените стъкла на терасата на коридора в този момент е локва, би трябвало да се почисти и да се измие. А на открито нещо ужасно, тая улица надолу цялостна до тротоарите с вода " описа Евгения Дочева.



Пожарникари и служители на реда спасявали хора, блокирани в колите.

" Нивото на водата тук-там доближаваше по улиците към 1,5 м. Имаше жители, които бяха излезли от колите си и се бяха качили на таваните безусловно. Започнахме да ги извозваме, т.к. е ясно че колите не бяха в придвижване ", изясни старши контрольор Ивайло Диков – шеф група Териториална полиция, 2-ро районно управление (на МВР) Плевен.



" Извадихме семейство от автомобил, който беше залят, безусловно до кръста вътре лицата имаха вода. Изнесохме ги на ръце от автомобила, пренесохме ги до най-близкото кръстовище, там, където нямаше вода, бяха много уплашени ", описа Станислав Христов – младши контрольор патрулна постова активност, 2-ро районно управление (на МВР) Плевен.

" Казвахме на хората да бъдат спокойни, да изчакат да се възстановява ситуацията и в случай че имат някаква потребност, просто да алармират на 112 ", съобщи Борислав Шутев – патрулна постова активност, 2-ро районно управление (на МВР) Плевен.



Водната буря е заличила пътната настилка по няколко улици. Заради изровения асфалт е спряно придвижването на няколко тролейбусни линии и се наложи въвеждането на обходни направления.

" По отношение на тролейбусния превоз има изменен маршрут, който е разгласен за жителите и това ще бъде до премахване на тези провали в пътната инфраструктура ", сподели доктор Николай Христов – кмет на община Враца.

" В селата няма проблем, имаме единствено в село Ясен на републиканския път паднало дърво, то е отстранено с бързата интервенция на комисар Атанасов. Относно електропреносната мрежа, имаше спиране на няколко места. Изпратихме екипи, които отстраниха навреме, да благодаря и на шефа на ВиК за намесата си за изпомпване на избрани наводнени приземни етажи ", означи Николай Абрашев – регионален шеф на Плевен.

Наводнен е домашният обществен патронаж, който изхранва към 400 души в Плевен. Пострадали са още спални пространства на Център за настаняване от фамилен вид. Проливният дъжд е наводнил и детска кухня, а покривите на няколко учебни заведения са протекли, има и наводнен физкултурен салон.

" Имаме и един пожар в административна постройка в региона на някогашния циментов цех, провокиран от паднала гръмотевица ", сподели комисар Станислав Атанасов – шеф на РДПБЗН, Плевен.

Общината стартира оценка на вредите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР