Не искам в България да останем с този модел на

...
Не искам в България да останем с този модел на
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: България сега- много корупция, малко инвестиции, обедняващо население

Не желая в България да останем с този модел на стопанска система. Икономиката на България е мощно капиталозависима от еврофондове и държавни поръчки и малко се капитализира от директни вложения на частни вложители. Като цяло в стопанската система ни няма задоволително вложения и от публично-частно партньорство, сподели пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него съвсем не се основава нов капитал, а множеството от вложенията в България са банкови, фирмени и междуфирмени заеми.

" Данните за вложенията в дялов капитал демонстрират, че дълготрайните ползи към България от страна на бизнеса не престават да понижават. Разчита се повече на към този момент съществуващи компании, които вероятно се уголемяват, тъй че нови вложители в България в последните години малко идват. Все още са малко вложителите с дълготрайни проекти за вложения в България, такива, които възнамеряват интервалът на инвестицията да е най-малко 10 години и имат желание за трайна и повече претовареност ", счита специалистът.

По думите му българската стопанска система продължава да има потребност от нов капитал и без подобен не може да реализира висок и резистентен стопански напредък за дълъг интервал от време.

" Размерът и потокът на привлечените вложения са в мощна връзка с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. А колкото повече една страна притегля вложения, толкоз повече нейната стопанска система просперира и приходите се усилват. България продължава да е страната-членка с най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европейски Съюз. Недостигът на вложения пречи на стопанската система на България да се развива ускорено, а заради неподходящата демография и неприятното обучение и опазване на здравето, изпитваме и недостиг на фрагменти ", изясни Гълъбинов.

И добави: " Задълбочава се казусът с дребното количество и ниското качество на работната ръка. Наличието на задоволително човешки запас, както и квалификацията му, са по едно и също време фактор и разследване от привличането на вложения.

А другият проблем е корупцията изключително в публичните поръчки и усвояването на евросредствата. Повечето от вложенията понижиха поради корупцията.

Повече корупция – по-малко вложения. България към момента се прави оценка като най-корумпираната държава-членка на Европейски Съюз. С този модел на стопанска система, България ще си остане безконечния догонващ, който все не съумява да доближи междинния стандарт на живот в Европейски Съюз. Така всеки от нас заплаща цената за неправилния ни стопански модел ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР