Не ходете във Виена, оригинален ябълков щрудел можете да опитате

...
Не ходете във Виена, оригинален ябълков щрудел можете да опитате
Коментари Харесай

Ябълков щрудел по оригинална виенска рецепта

Не ходете във Виена, автентичен ябълков щрудел можете да опитате и тук - ето ви рецептата за него

Необходими Продукти

ТЕСТО


● брашно - 250 г (тип 700)
● сол - 2 г
● яйца - 1 бр.
● вода - 100 мл топла
● олио - 20 мл

ЗА ПРЕСТОЯВАНЕ НА ТЕСТОТО


● олио - купа цялостна с олио

ПЛЪНКА


● галета - 150 г + 3/4 с.л.
● масло - 1/2 с.л.
● захар - 140 г
● канела - 10 г
● стафиди - 170 г
● ром - 4 с.л.
● лимонен сок - 10 мл за поръсване на ябълките

ВАНИЛОВ СОС


● прясно мляко - 500 мл
● брашно - 2 равни с.л.
● жълтъци - 3 бр.
● захар - 7 с.л.
● ванилия - 1 ч.л. ектракт
● масло - към 4 с.л. разтопено за намазване на щрудела

Начин на подготвяне

Фурна - 190 градуса. Плоска тава от фурната, покрита с намаслена хартия за печене и посипана с галета.

Стафидите се накисват в ром за няколко часа или се оставят за 1 нощ. Галетата (150 г) с малко масло се запичат в тиган до златисто. Ябълките се почистват и нарязват на кубчета. Поливат се с лимонен сок, с цел да не потъмнеят.

Прибавят се и напоените и изцедени стафиди, също и галетата. Захарта и канелата се прибавят тъкмо преди момента на слагане на плънката в тестото, това се прави с цел да не се разводнява прекомерно плънката.

ВАНИЛОВ СОС

Сгорещява се млякото с половината захар. Разбиват се жълтъците с брашното и останалата захар, прибавя се и малко студено мляко. След като се е сгорещило млякото се налива на струйка към жълтъците при непрестанно разтрошаване с телена бъркалка. Връща се на котлона и се вари до леко втвърдяване на крема. Сваля се от котлона и се прибавя ванилията дестилат. Покрива се компактно с фолио и се оставя настрани.

ТЕСТО

Пресява се брашното и се прибавят всички съставки за тесто. С приставката на миксера за тесто или с ръце се замесва, досега в който се образува хубава топка меко тесто, което се отделя от стените на миксера/ръцете. Оформя се на топка и се слага в купа цялостна с олио за 30 мин. Олиото съвсем покрива тестото.

След 30 минути тестото се изважда и се поръсва с брашно от всички страни. Приготвя се огромна ленена забрадка и се поръсва щедро с брашно, върху нея ще се разточва тестото, по този начин няма да залепва.

Тестото се разточва доста фино, тъй че да може да се чете или да се виждат буквите на вестник, примерно. Тестото го разточих на 6 разтворени длани в дължина и широчина. Тавата от фурната се покрива с хартия, намазва се фино с парче масло и се поръсва с спомагателните галета. В плънката се прибавя захарта.

Върху разточеното тесто в долния край се изсипва плънката по дължина, като краищата на тестото се оставят без плънка. Завива се руло, като непотребното брашно се отстранява с четка, благодарение на кърпата, а краищата му се завиват като бонбон и се подпъхват под щрудела.

Пренася се в тавата и се слага върху галетата, поставя се със загънатата страна надолу. Намазва се с разтопено масло чрез четка.

Със салфетка се отстранява непотребната галета, с цел да не прегаря по време на печенето. Пече се на 190 градуса до златисто към 45/50 мин.

Изважда се от фурната и незабавно се намазва с разтопено масло. Охлажда се изцяло и се покрива с пудра захар. Нарязва се на дебели части. Сервира се с ванилов сос и чаша хубаво виенско кафе. Превъзходна рецепта от австрийската кухня!

Инфо: mycandykitchen.blogspot.com

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР