Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти

...
Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти
Коментари Харесай

Вижте какво си причинявате с ежедневната домакинска работа

Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти дневно, с цел да се радвате на положително здраве до старини – даже ненатоварваща и лека, само че постоянна физическа интензивност, в това число домакинската работа, доста удължава живота.
До този извод стигат специалисти от норвежкия Институт за спортни науки, които са анализирали шест проучвания по този въпрос измежду 36 хиляди души. Заключенията им са оповестени в авторитетното издание “Бритиш медикал джърнъл ”.
От тестванията излиза, че досадната домакинска работа като почистване, извършване на покупки, пране на ръкa и готвене в действителност ви прави услуга.
– брани от ранна гибел. Дори и 5-10 минути скромни физически старания на ден свиват на половина риска хора на междинна възраст да починат през идващите 5-6 години, цитира проучването в. “Дейли мейл ”. Кратка разходка един път дневно прави работа – интензивността на придвижванията не е толкоз значима, едвам се вършат постоянно.
Участниците в тестванията са на възраст над 40 години и са снабдени с устройства за следене на дневната интензивност. Учените ги разделят на 4 групи съгласно физическото натоварване и наблюдават придвижването им 6 години. Около 6 на 100 от изследваните (2150 души) умират в хода на изследването, множеството от тях – от групата на най-слабо дейните. При идната, физически по-активна група, заплахата от ранна гибел по каквато и да е здравословна причина към този момент е 52 на 100 по-малка. В третата група тя е 66 на 100 по-ниска, а в най-активната – цели 73 на 100.
Изследователите класират като леко натоварване готвенето и миенето на чинии, като умерено – бързото вървене, чистенето с прахосмукачка, поливането на градината, а като мощно натоварване – косенето и копаенето в двора, повдигането на тежести, джогинга. Поливането на градината е в категорията “умерена физическа интензивност ”.
Поливането на градината е в категорията “умерена физическа интензивност ”.
“Нашите изводи са, че здравето укрепва съществено при единствено 24 минути дневно бързо вървене или различен тип умерени придвижвания - споделя съавторът на изследването проф. Том Йейтс. – Същевременно потвърждаваме, че заседяването по 9,5 часа, или цялостен работен ден, усилва над 2 пъти риска от ранна гибел вследствие на сърдечни заболявания, диабет и рак. ”
Професорът показва, че при липса на придвижване заплахата от ранна гибел е два пъти по-голяма от затлъстяването. Съветът му е да ставате от стола и да се разхождате по 5 минути на всеки час.
Дори и единствено стоенето на крайници компенсира заседналия живот. А един час домакинска работа всеки ден отдалечава доста заплахата от ранна гибел.
“Ако желаеме да остаряваме като здрави и самостоятелни хора, с напредването на възрастта би трябвало да акцентираме повече на придвижването и физическите извършения. Това се отнася най-много за 40- и 50-годишните - изяснява доктор Джес Кюн. - Плуването, карането на колело са значими, само че е добре да наблегнем и на укрепването на мускулите, костите и салдото.
Не става въпрос единствено за постигането на дългоденствие, а за качеството на живота, който водим.
От бадминтон до йога и танци физическата интензивност ни подсигурява почтено остаряване ”, споделя специалистката.
Препоръката на Световната здравна организация е минимум 150 минути придвижване и умерено натоварване всяка седмица.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР