Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но

...
Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но
Коментари Харесай

Проф. Канатарджиев: Трябва да затегнем контрола по границите, Омикрон се разпространява много бързо

Не е нужно да плашим хората с разновидността омикрон, само че той се популяризира по-бързо от останалите, сподели проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

Този вариант за седмица се е появил от Ботсвана в ЮАР и към този момент има единични случаи в Белгия, Англия, Германия, Чехия.

Според проф. Кантарджиев би трябвало да се вземат ограничения - да се затегне контрола по границите, да се редуцират връзките с ЮАР, да се изследват хора, пътуващи през Англия. Необходимо е бързо да се секванират материалите.

Известни са над 50 разновидности на варианта - това плаши. Важно е да се откри дали имунизациите пазят, само че вероятността да не работят е дребна, добави Кантарджиев. Той изясни, че предходната година е подписан документ, съгласно който в случай че има нови разновидности на вируса и това се отразява във имунизациите, до 100 дни в страната ни да има нови ваксини.

Призивът ми е да се носят маските, да не се събират безразсъдно доста хора на едно място. Нашите лаборатории са подготвени, имат опит. И хората да се имунизират - наложително над 65-годишна възраст, заболели с диабет и други хронични заболявания, поучава проф. Кантарджиев.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР