Не е необичайно растенията да пробождат или закачат семената си

...
Не е необичайно растенията да пробождат или закачат семената си
Коментари Харесай

Дървото Pisonia убива птици просто за идеята

Не е извънредно растенията да пробождат или закачат семената си на някое безпомощно животно, което е пристигнало да потърси храна или място за отмора. Но един тип тропическо дърво е отишло в действителност надалеч в разпространяването на семената си, като убива доста от птиците, които кацат на клоните му, като ги натежава съществено и и прави летенето им невероятно.

Проблемът е главно в това, че не се вижда някаква съответна причина за това кръвопролитие, което е предиздвикало един еколог да твърди, че това е просто злокобна волност на еволюцията.

Много от типовете на дървото Pisonia създават дълги семена покрити с дъбел пласт мукус и наситени с остри кукички, които ще се закачат за съвсем всичко, до което се допрян, в това число инсекти и доста морски птици, които се пробват да гнездят на дървото.

Това, което в действителност разграничава дървото от другите, които употребяват лепило или бодли с цел да обезпечат превоз на семената си е, че тези семена могат да се натрупат доста бързо, изключително в случай че птица кацне на земята под дървото. Така се усилва на по-малките екземпляри и им пречи да летят.

Ако не бъдат сграбчени от летящ див звяр множеството птици умират и се разлагат на място под дървото. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР