“Не е кой знае каква философия да направиш и отгледаш

...
“Не е кой знае каква философия да направиш и отгледаш
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Уди Алън  vs. Миа Фароу – когато любовта се изражда във война

“Не е кой знае каква философия да направиш и отгледаш няколко деца. Всеки простак е кадърен на това. ” Това обича да споделя постоянно гениалният Уди Алън до деня  в който не се влюбва в бъдещата си брачна половинка –  актрисата Миа Фароу, която, макар че е единствено на 34 години, към този момент има седем деца!

Трудно е да се наблюдава през годините събитийната нишка, оплитаща в комплицирана настройка връзките на една от най-скандалните двойки в света, тъй като тази история е като разказ с доста сюжетни линии, всяка от които води до нови и нови заплетени обстановки. Започнала като сантиментална комедия, прераснала в нервен психотрилър, с цел да се развие  по-късно във вестникарски водевил с детайли на правосъдна драма, тази история е всичко друго, само че не и ординарна. Връзката на Миа Фароу и Уди Алън продължава 12 години. Те в никакъв случай не се женят, нито даже живеят дружно. Но даже и през днешния ден, три десетилетия откакто публично е завършила връзката им, те към момента не могат да извърнат тил на предишното, не престават да се преследват и да си залагат клопки – като котка и мишка, като Том и Джери. Само дето въобще не е смешно.

 Mia_Farrow_-1980

Родената през 1945 година в Ел Ей в артистичното семейство на режисьор и актриса, 18-годишната Миа може и да наподобява нежна като порцеланова статуетка, само че в действителност е направена от най-здравото дърво. Толкова е друга като държание и мислене от съучениците си, че наподобява като извънземно спрямо тях. И по какъв начин не! Докато другите младежи пият ко̀ла и нагъват хамбургери в Макдоналдс, тя яде пеперуди в хотел “Сейнт Реджис ” в компанията на положителния си другар Салвадор Дали!  На 19 към този момент е звездата на известната сапунка Payton Place (1964-1966). С играта и ангелското си лице съумява да притегли вниманието не кого и да е, а на 49-годишния Франк Синатра. За опитния Дон Жуан е детска игра да я подмами в лоното на брака единствено с тракване на пръсти. Връзката им обаче е малотрайна като непастьоризирано мляко и се разпада, когато Миа е поканена да играе в горещия психотрилър “Бебето на Розмари ” (1966) на дебютиращия режисьор Роман Полански. Синатра желае тя да откаже офертата и повече да не се занимава с кино, само че Миа въобще не е съгласна.

Филмът й носи международна популярност. А славата е оръжие, което й оказва помощ да среже веригите на първия си брак. Почти стремително по-късно се дами за повторно –  за Андре Превен,  основен диригент на Лондонския симфоничен оркестър, от брака с който има три деца. С идването на бял свят на близнаците Матю и Саша и след това на Флечър Миа осъзнава каква е задачата й в живота – да бъде майка. И оттук насетне тя ще се превъплъщава най-много в тази роля и то още цали 11 пъти! Обаче някъде по пътя, следвайки упоритостта си да бъде съвършения родител на доста деца, тя ще се загуби доста пъти и ще изпита повече болга, яд и горест, в сравнение с е могла да си показа.

 Woody_Allen_-_Sam

Плюс и минус се притеглят. А дали?

Когато Миа Фароу и Уди Алън стартират да се срещат през 1980 година, Миа е прясно разведена за повторно, а Уди към този момент е известно име в Холивуд и притежател на два “Оскар ”-а за кино лентата си “Ани Хол ” (1977). Алън също не е “зелен ” в институцията на брака. И той се е женил два пъти – един път, едвам 17-годишен, за три години по-голямата какичка Херлене Роузен, и след това за старлетката с палави плитки и трапчинки Луиз Ласер, която играе в три от неговите филми. След развода с Ласер има сериозна връзка с друга актриса – харизматичната Даян Кийтън, в която се влюбва като възпитаник по време на фотосите на  Play It Again, Sam (1972). Въпреки че се разделят единствено година по-късно, тя продъжава да бъде негова муза и да свети като елмаз в най-хубавите му филми от това време.

При запознанството си с Фароу на светско празненство в Калифорния ексцентричният 43-годишен нюйоркчанин признава, че не е бил изключително впечатлен от момичето с бозавата осанка. Затова и интервалът на ухажването не върви като по ноти, а по-скоро постепенно и тегаво. С течение на времето обаче Мия съумява да пробие черупката на високомерния, самовлюбен интелектуалец и да  разкрие пред него един цялостен нов и чужд свят. “Въпреки че нямаме съвсем никакви допирни точки, е цяло знамение, че толкоз години се задържахме дружно. Мога да изреждам разликите ни в продължение на часове. Тя, да вземем за пример, ненавижда Манхатън. Аз го боготворя. Тя не обича спорта, а аз съм нечовечен почитател. Тя обича да вечеря у дома и то не по-късно от 6 вечерта, а аз съм нощна птица – обичам да похапвам в заведения за хранене, когато другите към този момент си лягат. Тя не обича да спи на включен климатик, а аз – в противен случай. Тя обича всевъзможни животни, а на мен са ми безразлични. Тя би прекарвала, в случай че може, цялото си време с децата, а аз виждам да се мотаят към мен допустимо минимум време… ”

Бъдещето ще покаже обаче, че за човек, който толкоз се нервира от деца, Алън ще прояви не един път и два пъти нездравословно огромен интерес към някои съответни такива.

 Ron Galella Archive - File Photos 2009

Миа встъпва в новата си връзка с Уди Алън, понесла стабилен багаж – три биологични и четири осиновени деца. Още по време на брака си с Превен двойката осиновява три сирачета – две виетнамски момиченца, Ларк и Дейзи, и едно корейско, Сун И. Малко след развода им Миа без да пита осиновява още едно корейче, освен това страдащо от церебрална парализа – Моузес Амадеус. През 1984 година двамата с Алън старателно пробват да заченат дете – нещо, на което последният се съгласява единствено при изискване, че ще бъде освободен от грижите по развъждането му. Когато опитите й да забременее са провалят, през юли 1985 година Миа осиновява следващото дете – момиченцето Дилан. Алън не е вписан като осиновител, само че когато Дилън се появява в живота на Миа, той стартира да прекарва все повее време в дома й.  През 1987 година двойката се снабдяват по есетествен метод със наследник, който кръщават на Сачъл Пейдж – бейзболният кумир на баща Уди.

Въпреки че има апартамент в Манхатън и то единствено в непосредствена непосредственост до този на обичания си, огромна част от времето Фароу прекарва в провинцията, към която обаче режисьорът изпитва откровена злост. Единствената природа, която твърди, че може да понесе, е гледката към Сентръл Парк, която се разкрива от прозорците на жилището му. Заради тази, както и поради други дразнещи особености на Алън, двойката на процедура води обособени животи. Дори когато се оказват едновременно в нюйоркските си жилища, безусловно на метри разстояние един от различен, двамата си разменят известия, размахвайки пешкир през прозореца – знак, че другият е добре пристигнал на посетители.

Тези повече от странни правила на общуване, или по-скоро неналичието на такова, Уди Алън изяснява по този начин: “Може би в случай че живеехме дружно или в случай че се бяхме срещнали по друго време и при разнообразни условия, сред нас нямаше да се получи. А по този начин аз разполагам с мир и успокоение в дома си, а когато съм подготвен за малко екшън, отскоквам до Миа. Ако се бяхме оженили преди години, в този момент към този момент щяхме да се ненавиждаме и в червата. Така че това нашето си беше чист шанс. ”

 Ron Galella Archive - File Photos 2009

Когато всеки получава каквото желае

Въпреки ексцентричните им взаимодействие обаче доста малко двойки наподобяват по-женени от тези двамата. Алън, макар имиджа си на темерут, прекарва извънредно доста време всеки божи ден с хлапетата. Така е уредил работните си задължения, че да не му се постанова да пътува надалече и употребява всяка свободна минута, когато не снима, с цел да е с Мия и децата. Той е там заран, още преди да са станали от сън, прави всякакви радостни неща с тях денем, а вечер им чете приказка за лека нощ. На Миа изцяло й изнася сходен сюжет. Тя познава доста добре Уди и знае, че единственият метод да го прогони от живота си, е да му натяква за брак.

С ненатрапчивото си, само че все пак взискателно наличие в живота му Мия съумява по този начин да обсеби мислите на Алън, че в продължение на години всичките женски облици, които основава във филмите си, са нейно копие. И тя ги изиграва. Всичките 11. В шест от филмите двамата си партнират и пред камерата, трансформирайки се по този метод в именита екранна двойка от ранга на Спейсър Трейси – Катрин Хепбърн, Хъмфри Богарт – Лорън Бакал, Пол Нюман – Джоан Удуърд.

 Woody_Allen_-_Kup

13 януари 1992 година

В жилището на режисьора Миа открива голи фотоси на щерка си Сун-И, явно снимани от пастрока й Алън. По това време Сун-И е второкурсничка в университета в Ню Джърси, а Алън е на 50. Когато абсурдът се развихря в медиите, пословично затвореният режисьор привиква първата си от години конференция в хотел “Плаза ”, по време на която декларира намерено любовта си към “прекрасната, умна, сензитивна ” госпожица. Миа, несъмнено, е повече от гневна. В гнева си стартира да сипе обвинявания върху някогашния си сътрудник, че е блудствал с осиновената им щерка Дилан и личния им наследник Сачъл. На собствен ред Сун-И излиза с изказване в Newsweek, в което се опълчва на опитите на майка си да очерни обичания й и нея самата: “Аз не съм някоя бавноразвиваща се, която се е оставила да бъде изнасилвана от злия си пастрок. Аз съм студентка по логика на психиката и просто се случи по този начин, че се влюбих в бившето гадже на майка си. ” Миа и фамилията й са като ударени с влажен парцал по-късно изказване. Специалисти, работили с момичето още от шести клас, настояват, че умственият й потенциал не й разрешава да схваща смисъла и на половината думи, които е употребила в медийното си изявление, и че е “социално несъответстваща и извънредно наивна, ” намеквайки по този метод, че е било елементарно да бъде безскрупулно изманипулирана от Алън.

 MiaFarrowAfrica

На 18 август 1992 година Алън дава конференция, на която отхвърля обвиняванията в полов тормоз над осиновената си щерка Дилан. Той твърди, че майка й е промила мозъка й и я е предиздвикала да излъже, че е била насилвана, за да го накаже за връзката му със Сун-И. В продължение на шест месеца група от  специалисти подлагат Дилан на серия от проучвания, само че по този начин и не откриват индикации за полово посягане. Заключителният им отчет оневинява Уди Алън и обвиняванията, отправени от  някогашната му партньорка, отпадат пред съда. През септември 93-а окръжният прокурор на щата Кънектикът Франк Мако декларира пред медиите, че разполага с доказателства против Алън за осъществени блудствани дейности против Дилан, само че към този момент няма да ги изложи публично пред управляващите поради опасения да не навреди на психическото здраве на детето.

На 22 декември 1997 година се случва събитие, за което ще се приказва месеци наред по целия свят – Уди Алън се дами за доведената си щерка Сун-И Превин във Венеция. Понастоящем двойката има две осиновени деца и живее в най-хубавата част на Манхатън.

Минават 10 години, Дилан Фароу пораства и се трансформира в млада жена. Никой обаче не подозира, че  точно тя е “ябълката на раздора ”, провокирала скандалния раздор сред известната двойка Фароу-Алън, тъй като живее под друго име, заобикаляйки да се появява в общественото пространство. Между 1998 и 2003 година Уди Алън прави 16 кино лентата, някои от които се оказват същински шедьоври, които печелят “Златни глобуси ” и “Оскари ”. Миа Фароу пък става дипломат на УНИЦЕФ и печели няколко награди  за филантропичната си активност. През 2008 година Time  Magazine я класира измежду стоте най-влиятелни хора в света.

На 1 февруари 2014 година колонистът oт New York Times Никълъс Кристоф разгласява отворено писмо от Дилан Фароу, наличието на което още веднъж разбунва пчелния кошер и носи нови главоболия на осиновителя си. В текста си Дилан възобновява обвиняванията си в полов тормоз. “Ами в случай че бях твое дете, Кейт Бланшет? Алек Болдуин? Ами в случай че се беше случило на теб, Ема Стоун? Или на теб, Скарлет Йохансон? Ти ме познаваш от дребна, Даян Кийтън. Или към този момент си ме не запомнила? Уди Алън е жив образец за това по какъв начин обществото не се интересува от жертвите на полови закононарушения. ”

Отговорът на Алън е същият, какъвто е бил и преди 10 години: “Не съм насилвал Дилан. Обичах я и се надявам, че един ден тя ще осъзнае, че е била експлоатирана от една майка,  заслепена от личния си яд и нехаеща за ползите на детето си. ” В умозаключение режисьорът декларира, че оттук насетне отхвърля да разяснява повече този случай, тъй като така и така “достатъчно хора бяха засегнати ”.

На 18 януари 2018 година Дилан Фароу дава първото си телевизионно изявление по CBS. Когато пускат запис от „ предаването 60 минути ”, на което Алън за следващ път отхвърля обвиняванията й,  тя не се сдържа и се разплаква. “Съжалявам, мислех, че ще мога да го понеса. Той лъже и го прави от толкоз от дълго време. Трудно ми е даже да го виждам и да чувам гласа му. ”

И таман когато всички са повярвали на Дилан и са намразили Алън, през май 2018 година Моузес Фароу разгласява в блога си текст със заглавие “Синът проговаря ”. В него той застава зад изказванията на татко си, че Миа Фароу е промивала мозъците на децата си.  Накрая се обръща непосредствено към нея: ”Слушах те години наред, въобразявайки си, че твоята истина е над всички други. И ето ни в този момент, 26 години по-късно. Предполагам, че идната ти стъпка ще бъде да започнеш акция по очернянето ми, задето дръзнах да си отворя устата. Но това е задължение, което съм подготвен да понеса. ”

Към днешна дата към момента не се знае със стопроцентна сигурност кой е крив и кой  прав.

Войната сред Фароу и Алън продължава.

Снимки: Wikipedia, GettyImages

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР