Не е имало натиск над България по случая Скрипал, това

...
Не е имало натиск над България по случая Скрипал, това
Коментари Харесай

Нямало натиск над България заради скандала Скрипал

Не е имало напън над България по случая „ Скрипал ”, това са спекулации, сподели в предаването „ Лице в лице ” по bTV външният министър Екатерина Захариева. Тя добави, че в никакъв случай никой от съдружниците не е натискал България за каквото и да било. По думите й българското държавно управление е имало поредна позиция по случая „ Скрипал ”.

„ Няма по какъв начин да не се присъединим в солидарността и осъждането на потребление на химическо оръжие в Европа, ние осъждаме потреблението на химическо оръжие където и да е. България се причисли към общото мнение на външните министри, първото беше в организацията за възбрана на химическо оръжие на страните членки, Съвета на външните министри в Европейски Съюз, Европейския съвет на водачите на Европейския съюз, НАТО ”.

Във връзка с експулсирането на дипломати външният министър съобщи, че решението е на всяка страна. Българското държавно управление, след деликатно разискване на обстановката в Съвета за сигурност, реши, че не е моментът за това, само че несъмнено, при развиване на ситуацията… постоянно може да се промени мнение, добави Захариева. Ние предприехме дейности, извиквайки за консултация нашия дипломат, сподели тя.

„ Наистина е невиждана реакцията, освен 19 от членовете на Европейски Съюз, а много други страни, които даже не са съдружници в НАТО още, направиха това. Австралия също го направи, Канада, Съединени американски щати ”, разяснява Екатерина Захариева.  По тематиката за Западните Балкани министърът сподели, че не мисли, че срещата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС е пред неуспех.

" Много пъти сме казвали, че Косово не е приета като страна от 5 членки на Европейски Съюз и това е безспорен факт. Тази среща има за цел да даде европейска вероятност на страните от Западни Балкани, само че има и много по-широк формат – европейска вероятност до развиване на самодейностите, които се оповестиха като знаковите начинания – шест водещи начинания на Европейската комисия в тактиката, тъй че не мисля, че е пред неуспех. Това, което се дискутира сега с нашите сътрудници е как да бъде прочетена декларацията – дали да е от името на 28-те, дали да е 28 плюс 6. Съмнения за това, че Косово имат предпочитание да вземат участие не мисля, че би трябвало да има някой. От тази позиция с Испания, в сложната обстановка с референдума в Каталуния, с желанието за самостоятелност на Каталуния, разбирам, че са в сложна обстановка ", съобщи Захариева.

По думите й всяка една от страните, които не са признали Косово има някакви вътрешни аргументи да го направи. " Така или иначе тази среща е в развой на подготовка, в непрекъснат контакт сме с тези страни, има протоколни условия в присъединяване, когато Косово взе участие на европейски формати и на интернационалните формати – да вземем за пример да не се загатва страна, да се показва единствено името на участника, да няма флагове, такива, каквито се ползват в европейските формати. Испания ще участва, министър председателят Рахой ще участва на формата, който е с водачите на 28-те, тъй като поканата е от президента Туск и премиера Борисов, двамата са съдомакини – това е неофициален съвет в по-широк формат, тъй като каним страните от Западни Балкани. Нашата цел не е да разделяме и да сътворяваме нови мотиви за разделение – тази среща по-скоро би трябвало да сплоти и да даде вероятност, а не да сътвори проблеми ", добави министърът.

При диалозите, които водим, страните са удостоверили присъединяване като се изключи Испания, посочи тя. Много е значимо какво ще написа в плана на декларацията, която се надяваме да приемем в София, сподели Захариева.

" Полагаме старания тази среща да бъде сполучлива. Благодарна съм на всички сътрудници, които поддържат това, те са доста огромна част от страните, в това число нашите другари, които не са признали Косово, те нямат срещу интеграцията на страните от Западни Балкани при съблюдаване на протоколните условия, добави министърът. Напрежение на Балканите постоянно е имало, за жалост, и европейската вероятност е тази причина, поради която даже и когато прехвърчат искри, тъй като в действителност има чувство за ескалация на напрежението сред Сърбия и Косово, и по тази причина толкоз бързо се успокояват нещата, сподели още Екатерина Захариева. Няма по какъв начин да приказваме за пълноправно участие на Косово, до момента в който не се случи признаването от всички държави-членки на Европейския съюз ".

*Източник - Blitz.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР