Не е добра идеята за отпадане на таксите за висшето

...
Не е добра идеята за отпадане на таксите за висшето
Коментари Харесай

Експерт: Премахването на таксите ще отнеме автономията на висшето образование

Не е добра концепцията за отпадане на таксите за висшето обучение, един бюджет има две страни - доходи и разноски, представете си какво е за един ректор да обезпечи по-високи заплати при намаляващи доходи. Моделът за финансиране със споделен доход е закрепен от 1999 година насам и е главен съставен елемент на автономията на висшите учебни заведения. Това съобщи в ефира на PrimeTime Калин Костов, ръководител на Сдружението за качество във висшето обучение.

В момента страната централизира висшето обучение, пренарежда системата, което е базово, добави той. И даде образец: " Все едно е вие да се откажете от работната си заплати и да отидете на борсата и да чакате на помощи от страната ". 

" Решенията пренареждат връзките сред страна и висшите образователни заведения и би следвало да се вземе след необятен публичен спор. Имаме механизъм, при който са подписани контракти с шеф за образование на студенти, примерно ", уточни той. 

" Ако ви спрат приходите и ви усилят разноските, какъв ще е резултатът? Всъщност министърът на образованието и науката ще уеднакви възнагражденията и ще се върнем към едни други времена ", счита Костов. 

Българското висше обучение не е толкоз зле, колкото се показва, уточни той. 

Целия диалог във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР