Не достигат аптеки в почти всички общини на Варненска област.

...
Не достигат аптеки в почти всички общини на Варненска област.
Коментари Харесай

Варненци са принудени да пътуват десетки километри, за да си купят лекарства

Не доближават аптеки в съвсем всички общини на Варненска област. В някои от тях няма нито една аптека, а в други – броят им е под минимума.

Хората са принудени да пътуват десетки километри, с цел да си купят медикаменти. А в някои села няма превоз до по-големите градове. Експертите упорстват за законодателни промени, с цел да се реши казусът с неналичието на аптеки в дребните обитаеми места, осведоми.

Експерти от няколко институции направиха аптечна карта на Варненска област. Според тях, на всеки 3230 души, би трябвало да има най-малко една аптека. Варна е единствената община в региона с повече аптеки от нужното - 159 при потребност от 106. Оказва се, че в съвсем всички други общини аптеките не доближават.

Ситуацията е най-критична в община Ветрино, където има 10 обитаеми места. В нито едно от тях обаче няма аптека, а е належащо да са най-малко две. Последната работила аптека е затворена от повече от година. Хората упорстват да има най-малко една, която да работи през делничните дни.

Най-близките аптеки са на околo 20 километра. Така на локалните се постанова да пътуват до Девня, Провадия или Нови пазар, с цел да си купят медикаменти. Още преди 10 години специалисти от фармацевтичния отрасъл са поискали аптечните вериги да са задължени да продават медикаменти и в дребните обитаеми места.

" Както е по закон, един търговец може да открие 4 аптеки, в случай че решат да отворят пета, би трябвало да има законодателство да го задължи да отвори аптека в малко обитаемо място, даже и тя да бъде губеща за него ", сподели Рада Пехливанова, ръководител на Контролната комисия на Районна фармацевтична гилдия - Варна.

Част от общините даже са подготвени да дадат гратис пространства, с цел да могат фармацевтите да разкрият аптеки. Докато виновните институции обаче намерят решение на казуса, хората в дребните обитаеми места ще продължат да търсят различни способи да се снабдят с медикаменти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР