Не държавният глава, отхвърлят ги (бел.ред. - рокадите в кабинета

...
Не държавният глава, отхвърлят ги (бел.ред. - рокадите в кабинета
Коментари Харесай

Александър Малинов: Промените няма да дадат нов живот на кабинета Борисов 3

Не президентът, отхвърлят ги (бел.ред. - рокадите в кабинета Борисов 3) тези десетки хиляди, които са на улицата. А сред нас казано, тези промени в действителност нищо не трансформират. Те не могат да дадат нов живот на кабинета - нито от лична позиция, нито от позиция на политиките, които се извършват. Още по-малко могат да облекчат напрежението от главните проблеми, които се слагат във фокуса на общесвото. Това е някаква маневра, която аз не мога да схвана като план. Първите впечателения са, че провокира противоположен на предстоящото резултат - не успокоява, а енергизира митинга. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.
Какви са същинските претекстове зад рокадите в държавното управление разкри Тома Биков Това, което е новото е, че вместо в началото декларираните претекстове преди дни за оставката на тримата министри (Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов) - че са посочени за свързани с Делян Пеевски, през вчерашния ден ние не чухме това, акцентира Малинов.
" Чухме нещо друго, което е по-важно. За първи път министър-председателят призна за пропуски в тяхната работа , изключително що се отнася до финансовия министър ", сподели политологът.
Всичко стартира от действителните проблеми, те не са измислени. Няма пушек без огън , даже да има хиперболизиране, добави Маринов.
" Ясно е, че има доста проблеми, министър председателят леко повдигна завесата като говореше за това за какво би трябвало да си отиде Горанов. Няма по какъв начин министърът на финансите, даже да е безспорен негодник , да не знае какво се случва в Комисията по хазарта. Да не знае какво се случва и какво внася в хазната един от най-големите данъкоплатци изобщо, т.е. има някакво последователно - на час по лъжичка - признание на проблемите, които изкараха хората на улицата. Но това е много късно, няма да свърши работа ", съобщи той.
Според Малинов политическият живот на кабинета е завършил, само че може да бъде продължен физически, в случай че ръководещите се " запънат ", само че въпросът е в това дали то може да прави работа.
Според политолога ръководещите нямат полза да удължават мъката , а е по-добре да се върви бързо към предварителни избори. " Те ще понесат вреди, знаем за какво ги е боязън от длъжностен кабинет, само че от позиция на опазване на гласоподавателите си, биха имали по-големи шансове в края на октомври, в сравнение с хипотетично през март следващата година. Защото здравият разсъдък, демонстрира, че отношението към това ръководство няма да се усъвършенства . Дори да дойдат тези милиарди, с които ни забълбукват, даже и да стартират да се усещат. Има настройка в обществото, която тласка към смяна, сподели още той.
Проблемът е, че останалите играчи не са в кондиция. Според Малинов при избори в този момент е вероятен парламент със 7-8 политически субекта.
" Има изседвания, правени при започване на митингите, за какво не ги оповестяват организациите, не знам, само че аз имам всекидневен достъп до такива данни. Картината е доста изменена. В челото има съществени разбърквания. Има общ спад на тези систематични партии, като изключим засилената поддръжка към " Да, България ". И има 2 или даже 3 нови субекта, които имат късмет да влязат в Народното събрание. ", изясни политологът.
Напрежението сред президент и държавно управление е през цялото време и съгласно Малинов е било провокирано от държавното управление . Спомнете си по какъв начин стартира самият мандат на Радев, неговата тирада в Народното събрание. " Аз съм бил очевидец, че той се е стремял да поддържа връзка, само че последователно стана все по-трудно. След това през февруари обстановката качествено се промени - с оповестеното свалено доверие на президента към държавното управление и оттова нататък обстановката се разви, изясни Малинов. Не е въпрос на персонални връзки, а заради същността на проблемите, пораждащи напрежението. Когато едната страна е глуха за разговор с позицията " Ние сме за всичко прави ", няма по какъв начин да стане, безапелационен беше той. Според Борисов е тъкмо противоположното - отвърна го водещият иво Никодимов. " В Радев казусът е, че той не е професионален политик, той няма навиците да заглажда острите ръбове. Той е организиран другояче. Много пъти е имало препоръки към него да бъде буфер, да не дава отговор. Той тази роля не я одобри ", отговори Малинов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР