Не чух взрива. Събудих се от сирената на пожарната кола.

...
Не чух взрива. Събудих се от сирената на пожарната кола.
Коментари Харесай

Лекар: Диагнозата на Алекс е с много висока смъртност и при възрастни

„ Не чух гърмежа. Събудих се от сирената на пожарната кола. Погледнах през прозореца и видях, че от един от прозорците на Второ вътрешно излиза пушек. Тогава бързо слязох в двора. Пожарните коли към този момент бяха там. Гасяха пожара. Събираше се дежурният личен състав – доктори, сестри, санитари, защитата на „ Пирогов ” и дежурният от Министерство на вътрешните работи ”, спомня си лекар Сашо Атанасов за нощта, в която избухна пожара в болничното заведение, съобщи Би Ти Ви.

Малко по-късно е почнала евакуацията, която е била доста сложна. „ Пожарникарите започнаха да смъкват пациентите на ръце по стълбите ”, описа Атанасов. Лежащо болните са били изнасяни с колички и кревати. Той и другите лекари са ги поемали в двора на болничното заведение и са ги пренасяли в поликлиниката, където е било по-топло.

„ 5 без 15 бях в „ Пирогов ”. Впечатлен съм от реакцията на сътрудниците лекари и санитари. Много сътрудници пристигнаха, като схванаха какво се случва, без да питат ”, сподели шефът на поделение УНГ доктор Асен Меджидиев.

„ Координацията беше доста добра и тя е показателна за това по какъв начин всички тези структури на страната в тежък миг реагират доста проведено и бързо, без някой да им подрежда и някой да дефинира разпоредбите ”, счита шефът на поделение УНГ в „ Пирогов ”.

Линейките на Спешна помощ са чакали пред болничното заведение, с цел да извозят болните, в случай че се наложи. Някои лекари са се присъединили дружно с пожарникарите в евакуацията на болните от горящата стая. Тези лекари сега са травмирани. Пример е лекар Петров, който се е опитал да избави горящите пациенти, съобщи лекар Меджидиев.

Шефът на поделение УНГ в „ Пирогов ” не изиска да спекулира какви са аргументите за пожара, въпреки че много постоянно се е питал за тях. Според него е значимо да се мисли по какъв начин да не се случват сходни произшествия в бъдеще, а не да се търси отговорен.

Въпреки пожара „ Пирогов ” е траял да работи и да приема пациенти още от 6:30 ч. сутринта след потушаването на пламъците, което е показателно за самоотвержеността на лекарското съсловие.

„ Не сме богове и не сме безгрешни, само че когато стане неточност всички приказват за това, а не какъв брой хора сме избавили ”, сподели Меджидиев.

Според него не добре да се настройваме против лекарите, какъвто е казусът с Елена Георгиева, която е упреквана за гибелта на дребния Алекс.Тригодишното дете умря в „ Пирогов ”, само че лекарите са създали всичко допустимо да го спасят, а положението му се е влошило за часове, а когато е бил направена рентгеновата фотография не е имало промени, безапелационен е Меджидиев.

Това е диагноза с доста висока смъртност и при възрастни пациенти, съобщи шефът на поделение УНГ в „ Пирогов ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР