Връхлитаща сврака: Как поляризиращите птици тероризират предградията на Австралия

...
Не бягайте. Пътуване в групи. Носете чадър и носете слънчеви
Коментари Харесай

Не бягайте. Пътуване в групи. Носете чадър и носете слънчеви очила на тила си.

Това са някои от зловещите предупреждения, издавани в Австралия всяка пролет, когато свраките и хората започват годишната си теренна война.

Улиците и парковете се превръщат в бойно поле, тъй като птиците - спускащи се отгоре и атакуващи отзад - се спускат върху всичко, от което се страхуват, че представлява заплаха за техните потомство.

Високо в гнездата си те управляват своето кралство с железен нокът, докато на земята хората избърсват праха от защитните си шапки - традиционно пластмасови контейнер за сладолед - и патица за прикритие.

Понякога теглене на кръв, техните засади могат да причинят сериозни наранявания и в няколко случая смърт.

Но експертите твърдят, че свраките са неразбрани и хората са агресорите.

И искат да знаете, че мирът е възможен.

Умни птици

Свраките са може би най-поляризиращата птица в страната.

Наречени след приликата си с евразийската сврака, с която всъщност не са тясно свързани, австралийските свраки са защитен местен вид, а за някои любима национална икона.

Тяхното красиво трептене е типичен австралийски звук и като хищници на много вредители, те са жизненоважни за екосистемите на страната.

Те също са невероятно интелигентни - толкова умни, че дори са били хванати да си помагат взаимно да развиват научни устройства за проследяване - и също така е известно, че създават дългосрочни, значими приятелства с хората.

Едно семейство от Сидни дори приписва на спасено пиленце на име Пингвин, че им е помогнало да се възстановят от катастрофален инцидент, стопляща сърцето история, която грабна глобалните заглавия и оттогава беше обърната в бестселър книга и филм.

Свраката, която спаси семейство

Намерена на тълпи в цялата страна, такава е тяхната фенбаза, че в една анкета от 2017 г. свраките бяха избрани за любимата птица на Австралия и огромни светилища са са издигнати в тяхна чест в два австралийски града.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР