Не бива да се всява паника сред населението по повод

...
Не бива да се всява паника сред населението по повод
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Пред катастрофа сме по отношение на кадрите в системата

Не бива да се всява суматоха измежду популацията във връзка Коронавирус или друга зараза, само че имаме недостиг във връзка с готовността на системата, в случай че обстановка още веднъж стане тежка. Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Според него здравните управляващи е трябвало да запазят част от разкритите интензивни кревати за Коронавирус. „ Едно интензивно легло не е като елементарните кревати, а е обвързвано с инсталация и подготвен личен състав. Вместо това спомагателните интензивни кревати се закриха. Ако лечебните заведения стартират да се пълнят още веднъж, какво вършим? За чиновника е елементарно, в случай че внезапно случаите се усилят, да подреди – пускайте от на следващия ден 50 на 100 интензивни кревати, само че това не е по този начин за лекарите и болничните шефове. Откъде в този миг търсим медицински и реанимационни сестри? Защо ги закрихме и ще се наложи отново незабавно да ги разкриваме? Това не е обвързвано с пари, тъй като интензивните кревати на болничното заведение от дълго време се финансират от бюджета на лечебното заведение, а не от Министерство на здравеопазването или от НЗОК “, сподели доктор Маджаров.

Той добави, че огромните лечебни заведения, които са поели тежестта при пандемията, е трябвало да продължат да работят по същия метод най-малко една година без пандемия. „ Хората, които взимат решенията, би трябвало да мислят превантивно и да са готови за тежки обстановки “, сподели доктор Маджаров.

Председателят на БЛС разяснява идните договаряния за нов тригодишен рамков контракт и заяви, че те ще стартират след 15 септември, като упованието му е да продължат към два-три месеца. „ Посоката ще бъде заложена от бордовете по специалности, защото има много неща в НРД, които към този момент не се извършват. Другата посока е финансовата, която би трябвало да бъде заложена от политиците. Надявам се който и да е на власт да е наясно с обстоятелството, че опазването на здравето не може да бъде разменна монета сред партиите и всеки изгубен месец би бил съдбовен “, сподели доктор Маджаров. По думите му това е изключително значимо във връзка с фрагментите в системата.

Д-р Маджаров добави, че няма възражения за увеличение на заплатите в РЗОК и НЗОК, само че има срещу увеличение на броя на работещите там.

„ Ние чакахме с въвеждането на дигитализацията да няма потребност от назначение на още администрация. Какво ще ревизира на място чиновник на НЗОК или РЗОК, в случай че към този момент всичко ще е в електронен тип? поддържаме увеличението на заплатите, само че и раздуването на щата “, напомни той.

По отношение на увеличаващия се кадровият недостиг при лекарите доктор Маджаров съобщи, че казусът се задълбочава от ден на ден и повече. „ Ако преди пандемията приблизително годишно умираха по 300-400 лекари, по време на пандемията те доближиха 700-750. Но повода за това не е единствено коронавирусът, а и че възрастовият състав е напълно преместен. Ние сме пред злополука. От работещите 32 хиляди лекари над 65% са над 50-годишни. А 88% от общопрактикуващите лекари са над 51-годишни. Това ни приказва, че след четири-пет години ще приказваме за работещи единствено пенсионери в извънболничната помощ “, сподели той.

По думите му няма законодателни ограничения, ориентирани към тласъци и смяна в метода на образованието на медицинските сестри.

„ Проект за избавяне на българското опазване на здравето няма. Нямаше и повече средства през тази година и за справяне с галопиращата инфлация и нарасналите цени за консумативи, ток, вода, парно, а в края на годината ще има нова инфлация “, безапелационен беше доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР