НДК ще отпусне близо 12 млн. лв. за изграждане на

...
НДК ще отпусне близо 12 млн. лв. за изграждане на
Коментари Харесай

НДК дава спешни 12 млн. за видеонаблюдение за председателството

НДК ще отпусне близо 12 млн. лева за създаване на система за сигурност във връзка с идното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това излиза наяве оповестена поръчка, в която е поканен директно реализатор - " Главчев Инженеринг " ЕООД, която все още е ангажирана с друга поръчка - тази за реконструкцията на НДК.

Обявлението се стимулира с разпореждане на държавното управление, с което се вършат промени в капитала на НДК с 28 млн. лева, като от тях " до 12 млн. лева с Данък добавена стойност за провеждането на социална поръчка по реда на Закон за обществените поръчки и избор на реализатор за Единна хомогенна световна система за сигурност. ” Средствата са обезпечени от бюджета на министерството, ангажирано с организацията на председателството. 

От НДК се оправдават със опасността за националната сигурност, която се крие при забавянето по осъществяването на системата и " сериозно късия период за привеждане на постройката на НДК за потребностите на българското председателство ", защото първите планувани събития са на 1 ноември 2017 година, а оповестяването на социална поръчка по надлежния ред би се проточило с до 6 месеца.

Срокът, нужен за техническото осъществяване на плануваните действия, в това число доставка и създаване на системите за видеонаблюдение, пожаро-известяване, система за надзор на достъпа и други е три месеца, се показва в заданието. В него е записано, че неизпълнението на плана " слага под заплаха живота и здравето на участващите във всяко едно от събитията " в границите на българското председателство, което може да съставлява и непосредствена опасност за националната сигурност.

Възложителят се базира на Закона за публичните поръчки " изключителност " на събитията и " непредвидими " събития.

Допълнителните средства бяха отпуснати от държавното управление през юни, което значително изключва хипотезата за непредвидимост и изключителност на събитията.  

На питане на OFFNews през юни месец от министерството, ръководено от Лиляна Павлова оповестиха, че не са планувани средства по отношение на защитата и сигурността на председателството.

" Във връзка с въпросите, които засягат разноските за защита, Ви уведомяваме, че този бюджет се разпределя от Министерство на вътрешните работи и би следвало да отправите питането си към тях ", дадоха отговор тогава от ведомството.

В същото време от Министерство на вътрешните работи обясниха, че не се планува присъединяване на частни сдружения в активността по защита на председателството. В същото време обаче за обезпечаването на сигурността в НДК щяло да се разчита с изключение на на ресурсите на Министерство на вътрешните работи и НСО, само че също и на компанията, която все още охранява постройката - сдружението " Форс Делта ".

" Като следва да се има поради, че във връзка с обезпечаването на сигурността на основната постройка на НДК, където се организират по-голяма част от събитията и избраната прилежаща територия по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз 2018 година ще се разчита на запаси на Министерство на вътрешните работи и НСО и охранителната компания, която все още реализира защитата на НДК ", се споделя още в отговора.

От там напомнят, че на 29 юни държавното управление е отпуснало спомагателни разноски от 9.5 млн. лева за осъществяването на ограниченията за сигурност и застраховане на събитията по време на председателството през 2018 г. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР