Леви и десни се обединиха в Парламента и оставиха пациентите

...
Леви и десни се обединиха в Парламента и оставиха пациентите
Коментари Харесай

Депутатите оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия



Леви и десни се сплотиха в Парламента и оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия

Отхвърлена бе европейската процедура за заменяне на скъпи медикаменти с евтини генерици

Народни представители отляво и отдясно се сплотиха и оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия – изключително пенсионерите, във време на пандемия и рецесия. Това стана ясно от траялите няколко часа диспути в Народното събрание през днешния ден по предлагането на НФСБ за замяната на скъпи медикаменти с евтини генерици (лекарства с изтекли периоди на лиценз и патенти, само че потвърдили своята успеваемост с годините като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др.).

Отхвърлена бе и необятно застъпената процедура в съвсем всички европейски страни за потребление на генерици. Като в Германия, където 75 % от медикаментите, които се продават, са надалеч по-евтините аналози на скъпите и лицензирани медикаменти.

Говорим за нещо просто и дейно – да дадем опция на хората, в този момент в тази рецесия, да имат опцията да си купят медикаменти, които са по-евтини, само че са ефикасни и потвърдили действието си, акцентира националният представител от НФСБ Георги Колев.

Съпредседателят на „ Обединени патриоти “ Валентин Касабов беше още по-категоричен: „ Големият спор в действителност е за лекарствената мафия. Голяма част от депутатите отляво и част от сътрудниците от ГЕРБ пазят неистово тази мафия. Говорим за милиони, в случай че не – за милиарди. Защо се вършиме на неразбрали и си играете със ориста и парите на хората и то във време на рецесия? “

Зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев подсети, че въвеждането на генеричната политика е записано като мярка 452 в Програмата за ръководство на настоящето съдружно държавно управление. „ Колегите от ГЕРБ би трябвало да са наясно, че дебатът по тази тематика към този момент е провеждан на политическо равнище и е включен в управническата стратегия “.

Мярката е записана и в Националната здравна тактика, която е призната от Народно събрание, акцентира още Борис Ячев.

Не на последно място – опцията за подмяна на скъпите медикаменти с евтини генерици освен икономисва средства, само че и в изискванията на пандемия цели да помогне на хората да не се връщат при персоналните си лекари по няколко пъти, когато не могат да намерят несъмнено лекарство. Нещо, които и Националният спешен щаб за битка с ковид предлага.

„ Големият боязън в действителност е страхът на някои от загуба на пазари – само че тук става дума за финансови претекстове. Които нямат нищо общо с грижата за пациента “, безапелационен бе НФСБ Борис Ячев. /NOVA
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР