Десетки жени и момичета са били сексуално насилвани след мирното споразумение в етиопския Тиграй, показва проучване

...
НАЙРОБИ, Кения (AP) — Десетки жени и момичета в северния
Коментари Харесай

НАЙРОБИ, Кения (AP) — Десетки жени и момичета в северния регион на Етиопия Тиграй са били сексуално насилвани, често от множество мъже за които се твърди, че са били бойци, след мирно споразумение миналата година, сложило край на конфликта там, според ново проучване на медицински досиета, публикувано в четвъртък.

Най-младото изнасилено момиче е на 8 години.

Конфликтът в Тиграй уби стотици хиляди хора и остави неизброими хиляди жени и момичета с травма от сексуално насилие.

Поне 128 сексуални посегателства са извършени след подписването на мирното споразумение миналия ноември, според проучване, което разглежда записи от началото на конфликта през ноември 2020 г. до юни.

С повечето здравни заведения, унищожени или разграбени, докато етиопските сили се бият с бойците на Тиграй, много жени и момичета бяха оставени без лечение в продължение на месеци. Някои сега имат ХИВ или отглеждат децата на своите изнасилвачи. Други живеят с инконтиненция или хронична болка, заедно с културната стигма около подобни атаки.

Проучването на Лекари за правата на човека и Организацията за справедливост и отчетност в Африканския рог, заедно с коментар в Медицинското списание Lancet разгледа повече от 300 произволно избрани медицински досиета от здравни центрове в Тиграй, фокусирани върху подпомагането на оцелели от сексуално насилие.

Това е само „малък поглед“ върху жертвите, казват авторите и те опасяват се, че шансът за справедливост ще бъде загубен, ако усилията за независима отчетност от страна на ООН и други бъдат прекратени.

„Цялата общност е жертва на сексуално насилие“, базиран в Тиграй изследовател на свързани с конфликти сексуално насилие каза Асошиейтед прес. Сътрудник на проучването, той е говорил със стотици жени и момичета и каза, че нито една не се чувства излекувана.

„Оцелелите от изнасилване, те страдат най-много“, каза той. Подобно на много тигрейци, той говори при условие за анонимност поради страх от отмъщение от страна на етиопските власти.

Поне 128 сексуални нападения са извършени след подписването на мирното споразумение миналия ноември, според проучването, което разглежда записи от началото на конфликта през ноември 2020 г. до този юни.

Като цяло 76% от 304 жени и момичета, чиито случаи бяха прегледани, са били сексуално нападнати от множество хора, често трима или повече. Един е бил нападнат от 19 мъже.

В 94% от всички случаи не е използван презерватив. Много извършители също са използвали пистолети, пръчки или ножове. Някои жени и момичета бяха отвлечени за многократни нападения.

„Те я отведоха в своя лагер и я изнасилиха в продължение на шест месеца“, се казва в медицинско досие, цитирано от проучването.

Почти всички жените и момичетата казаха, че нападателите им изглежда са били членове на военна група, често от съседна Еритрея, чиито войници са се сражавали заедно с етиопските сили срещу бойците на Тиграй и се твърди, че остават в части от западен и северен Тиграй.

Констатациите предполагат, че „тези действия не са нито изолирани, нито произволни, а систематично използване на изнасилване като оръжие за война“, пишат авторите на изследването в коментара на The Lancet.

Говорителите на правителствата на Етиопия и Еритрея не отговориха на исканията за коментар.

„Абсолютно ужасяващо и опустошително е дори да се четат разказите на пациентите“, каза в интервю Ранит Мишори, старши медицински съветник към Лекари за правата на човека. „Жестокостта не подмина и децата. Много от тях също бяха изнасилени от множество извършители.“

Мишори и нейният колега, старши програмен служител Линдзи Грийн, изразиха загриженост, че независимите усилия за разбиране на последиците от конфликта и за търсене на отговорност от извършителите са отслабени или прекратени натиск от страна на властите.

„Най-смущаващо за мен е липсата на фокус върху тези престъпления“, каза Грийн.

Правителството на Етиопия има желание да се ангажира отново с ключови партньори като Съединените щати, Европейският съюз и световните финансови институции след конфликта. В четвъртък Етиопия беше обявена за бъдещ член на икономическия блок БРИКС.

Но Етиопия остро критикува външните усилия за насърчаване на справедливостта и отчетността. Разследване на Африканския съюз за правата на човека беше тихо прекратено по-рано тази година.

Сега Етиопия иска прекратяване и на разследване на ООН, казват експерти по правата на човека.

След конфликт, белязан от блокадата на региона Тиграй с повече от 5 милиона души, с прекъснати интернет и телефонни връзки и забранени изследователи на правата на човека и журналисти, липсата на независимо разследване означава, че броят на цивилните може да остане до голяма степен в сянка, докато правителството на Етиопия се движи напред.

„Светът има механизми за отчетност, но почти всичко е в ръцете на дипломати и политици, което е рецепта за провал“, каза Мартин Витевеен, експерт по международно наказателно право, който е работил със създадената от правителството Етиопска организация за човешки права Комисията до началото на 2022 г. Той казва, че Етиопия сама трудно може да осигури отговорност, когато нейните сили и съюзници са извършили повечето от престъпленията.

Дори и сега, според проучването, оцелелите от сексуално насилие в Тиграй все още излизат напред, но други никога няма да бъдат известни.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР