Най-висшият орган за правата на човека в ООН, цитирайки големия

...
Най-висшият орган за правата на човека в ООН, цитирайки големия
Коментари Харесай

Извършват ли израелци военни престъпления в Газа, могат ли да ги накажат

Най-висшият орган за правата на индивида в Организация на обединените нации, цитирайки " огромния брой цивилни жертви " и " мащаба на разрушенията ", разгласи, че има " съществени опасения, че това са непропорционални офанзиви, които могат да се равняват на военни закононарушения ".

Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че израелската въздушна офанзива против бежанския лагер " Джабалия " в Газа може да се равнява на военно закононарушение, на фона на възходящия смут от възходящия брой цивилни, убити в траялата съвсем месец война.

Лагерът, в гъсто обитаема част на град Газа, беше ударен от ракета във вторник, оставила голям кратер измежду бомбардирани здания, преди да бъде нападнат още веднъж в сряда.

Израел разгласи, че офанзивата е била ориентирана против пълководец на " Хамас ".

" Като се има поради огромният брой цивилни жертви и мащабът на разрушенията след израелските въздушни удари против бежанския лагер Джабалия, ние имаме съществени опасения, че това са непропорционални офанзиви, които биха могли да се равняват на военни закононарушения ", оповестиха от Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за човешките права.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш " е ужасяващ от ескалиращото принуждение в Газа ",посочи неговият представител Стефан Дюжарик.

Това включва " убийството на палестинци, в това число дами и деца, при израелски въздушни удари в жилищни региони на гъсто популации бежански лагер " Джабалия ", добави Дюжарик.

Агенцията на Организация на обединените нации за децата към УНИЦЕФ разказа офанзивите като " ужасяващи ".

Организация на обединените нации също уточни, че Израел може да прави военно закононарушение с " групово наказване " посредством обсадата си на територията на Газа. Международният комитет на Червения кръст се съгласи.

" Инструкциите, издадени от израелските управляващи за популацията на град Газа неотложно да напусне домовете си, дружно с цялостната блокада, като категорично им се отхвърля храна, вода и електричество, не са съвместими с интернационалното филантропично право ", предизвестиха от организацията.

" Амнести интернешънъл " разгласи, че е " документирала противозаконни израелски офанзиви, в това число безразборни такива, които са предизвикали всеобщи цивилни жертви и би трябвало да бъдат разследвани като военни закононарушения ".

Хюман Райтс Уоч уточни, че " голям брой военни закононарушения са били и не престават да бъдат осъществени в Израел и Палестина, със съществени опасения, че израелските сили и палестинските въоръжени групировки правят противозаконни безразборни офанзиви, нанасяйки щета на цивилни ".

Израел не е утвърдил избрани протоколи в Женевската спогодба, обхващащи области като " групови санкции ", само че тези разпореждания се смятат за влезнали в нормалното интернационално право и затова наложителни за всички страни.

По създание убийствата на над 1400 души и отвличането на стотици цивилни от " Хамас ", както и ракетните офанзиви против израелски градове, също могат да се окачествят като военни закононарушения.

Израел отхвърли обвиняванията, акцентирайки, че " Хамас " съзнателно употребява цивилни зони, с цел да скрие командни постове и арсенали, с които нападна израелски цивилни.

Израелската войска заяви, че при удара против " Джабалия " във вторник е умъртвил командира на батальон на " Хамас " Ибрахим Биари и е разрушил под земята тунелен комплекс.

Армейският представител подполковник Ричард Хехт разказа Бихари като " цел с висока стойност ", един от хората организирали офанзивите от 7 октомври против Израел, и от този момент „ надзирава бойните старания на " Хамас " в Северна Газа ".

" Нашата война не е против народа на Газа ", уточни Хект: " Палестинският народ заслужава мир и сигурност. Вместо това той е експлоатиран като щит. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР