Най-висшият орган на партия Да, България (ДаБГ), която е в

...
Най-висшият орган на партия Да, България (ДаБГ), която е в
Коментари Харесай

Не ме пускат преди да довърша работата. ДаБГ преизбира Иванов за свой председател

Най-висшият орган на партия " Да, България " (ДаБГ), която е в участващата във властта коалиция " Демократична България " (ДБ), избира в събота нов ръководител. За поста има единствено една кандидатура – тази на настоящия водач на групировката Христо Иванов.

" Мисля, че членовете на партията ми не ме пускат преди да съм си довършил работата, в това число това да осигурим тази относително млада политическа организация да създаде своите нови водачи ", сподели той в начало на националната конференция на партията, на която онлайн и онлайн участват 670 членове на партията, а гласуванията се правят през мобилно приложение.

Иванов подаде оставка като ръководител на ДаБГ след неприятния резултат на обединяването на последните парламентарни избори пред ноември 2021 година На 14 ноември " Демократична България " завоюва поддръжката на 6.37% от гласувалите или общо 166 968 души. Това беше сериозен спад по отношение на резултатите на вота през юли. Тогава Демократична България завоюва поддръжката на 12.64% от гласувалите или общо 345 331 души. На първите избори през 2021 година Демократична България още веднъж имаше доста по-голяма поддръжка – 9.45% от гласувалите или общо 302 280 гласа.

Въпреки свитата поддръжка Демократична България взе участие в ръководството с двама министри – правосъдният Надежда Йорданова и на електронното ръководство Божидар Божанов.

Още в деня след изборите през ноември Иванов разгласи, че поема отговорност за неприятните резултати на обединението и подава. " Аз нося отговорност за този резултат. Той е доста неприятен. Той изисква съществено преосмисляне на курса и евентуално на представителството. Да, евентуално сме разочаровали доста гласоподаватели, само че никой различен не си слага за цел да съставлява демократичната общественост ", сподели тогава Иванов.

Освен него, оставки подадоха и останалите водачи на партиите в Демократична България ( " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване " ).

Христо Иванов е първият и единствен досега ръководител на ДаБГ. Той е неин водач от 2017 година, когато групировката бе учредена. След подадената от него оставка се заприказва, че и други ще се кандидатират за председателския пост, само че в последна сметка никой с изключение на Иванов не получи номинации. Нямаше и други претенденти, които да се самономинират.

Иванов е номиниран за нов мандат от локалните организации в Дупница, Перник, Нова Загора, Силистра, Сливен, Троян както и от столичните структури от " Оборище ", " Лозенец ", " Слатина ", " Триадица ", " Студентски град ", " Панчарево ", " Младост ", " Възраждане " и " Красно село ". Той е бил повдигнат и от 21 други членове на партията.



В началото на конференцията бе излъчено видеообръщение от премиера Кирил Петков. " Вече месец и половина работим ръка за ръка, с цел да създадем смяната в България, имаме още доста работа, само че дружно, имам вяра, че ще успеем ", сподели министър-председателят.

Прочетени бяха и приветствени адреси и от съдружните сътрудници на " Да, България " в " Демократична България ". Пред нас стои задачата да заздравим нашето обединяване и да го надградим, написа ръководителят на ДСБ Атанас Атанасов.

" Показваме, че друга политика може да има, задачата може да е дълготрайният разцвет на Родината ни, а не персонално облагодетелстване ", се споделя в адреса от " Зелено придвижване ", подписан от Владислав Панев, един от съпредседателите.

Промени в устава и нов Национален съвет

На националната конференция на " Да, България " с изключение на водач, ще се избират и нови членове на останалите управителни органи на партията - Национален съвет и Национална контролна комисия. Очаква се да бъде понижен съставът на Националния съвет.

В момента съгласно устава на ДаБГ в Националния съвет влизат ръководителят и най-малко 50 членове на партията. Той приема общите политически позиции на партията, приема политическата ѝ стратегия, дефинира реда и изискванията за издигане на претенденти за присъединяване в избори, както и взема решение главните въпроси на връзките с други политически партии.

Досега в Съвета има 79 души. Кандидатите за нови членове са 134, като измежду тях има и сегашни членове на Националния съвет.

В събота ще би трябвало да бъде определен и нов състав на контролната комисия на партията, която сега се състои от 7 души, колкото би трябвало да са и по правилник. Кандидатите за комисията са 14. Именно този орган постанова наказване на членове при сезиране за тежко нарушаване на устава на партията. Според етичните правила на " Да, България " наказването може да бъде забележка, предизвестие или изключване. Именно въпросната контролна комисия изключи някогашния арбитър и сегашен общински консултант.

Дневният ред на престоящата Национала конференция планува и промени в устава на партията.

Конференцията се образува от всички членове на " Да, България ", а един присъстващ може да съставлява не повече от 5 други членове въз основа на документално пълномощие. За да заседава и приема решения, в нея би трябвало да вземат участие повече от половината членове. Ако няма нужния кворум, конференцията може да стартира час след в началото оповестения с присъединяване на най-малко 500 членове на партията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР