Най-висшата съдебна инстанция на Германия спря в края на миналата

...
Най-висшата съдебна инстанция на Германия спря в края на миналата
Коментари Харесай

Препятствието Карлсруе

Най-висшата правосъдна инстанция на Германия спря в края на предходната седмица закона за ратификацията на Фонда за възобновяване след пандемията на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро. Това стана по тъжба на група немски евроскептици, които се притесняват, че идната стъпка ще е построяването на фискален съюз на общността.

 

Пандемичният фонд бе гласуван през предходната година и даде право на Брюксел да взема от пазарите заеми за стотици милиарди евро и да ги дава в поддръжка на бюджетите на потърпевшите от ковид страни-членки на общността. 

За да влезе в действие,

законът за личните запаси

който е правната основа на фонда, би трябвало да бъде утвърден от националните парламенти на страните от Европейски Съюз.

Бундестагът даде зелена светлина на 25 март с 478 гласа " за " от общо 645 законодатели. Законът беше подсилен от депутатите на блока на Ангела Меркел и на левоцентристката Социалдемократическа партия, както и от членовете на опозиционните обединения на зелените и на свободните демократи. Той беше прокаран и от горната камара на немския парламент - Бундесрата, след което отиде за автограф при президента Франк-Валтер Щайнмайер. Тогава обаче се намеси Конституционния съд в Карлсруе, чийто втори състав спря процеса по ратификация. Мотивите - първо да се произнесе по предлагането за краткотрайно прекъсване на закона. То е импортирано от група, нарекла се Алианс на гражданската воля. На своя уеб страница организацията показва, че

пактовете на Европейски Съюз не разрешават на съюза да поема задължения.

В изявление за " Файненшъл таймс " евроскептикът Бернд Люке, който е един от създателите на дясната партия Алтернатива за Германия, а в този момент е професор по стопанска система в университета в Хамбург, показа, че е " задоволен " от решението на съда. И добави, че не е срещу самия Фонд за възобновяване, само че оспорва метода на финансирането му, тъй като той опонира на договорите на Европейски Съюз. 

Люке показва, че личните запаси на фонда може да тласнат общността към желанието за фискален съюз, който ще наруши конституцията на Германия, тъй като ще ограничи бюджетните пълномощия на Бундестага.     

Все още не е ясно какъв брой съществено ще се окаже трудността Карлсруе, тъй като най-малко до момента конституционните съдии много бързо създаваха блъсканица и нищо с действителни оперативни последици. Наблюдателите чакат по-скоро известна драма и закъснение от няколко седмици. Те обаче не изключват и изненади.

Експертите напомнят, че такива правни провокации имаше и през 2012 година във връзка със избавителния фонд на еврозоната - Европейския механизъм за непоклатимост, които забавиха основаването му, само че не го стопираха. 

Бернд  Люке  е една от водещите фигури на  

Алиансът на гражданската воля

който твърди, че има поддръжката на 2281 жители. Заедно с последователите си, той извоюва сензационна победа в немския парламентарен съд през предходната година. Заради тяхното несъгласие съдиите отсякоха, че програмата за поупка на облигации на Европейската централна банка евентуално опонира на немската конституция. И разпореди на държавното управление и на Народното събрание да подсигуряват, че ЕЦБ прави " пропорционална оценка " на придобиваните бумаги, тъй че " резултатите на икономическата и фискалната политика " да не надвиват над другите политически цели. 

Висш пилотаж

В отговор немският финансов министър Олаф Шолц изрази вяра, че резолюцията за личните запаси ще преодолее пречките по пътя на превръщането й в закон. Шолц разяснява, че тя дава отговор изцяло на конституцията на страната и на европейското право. Европейската комисия пък означи, че " валидността на решението за личните запаси не е оспорвано от националния съд ". Брюксел е уверен, че конституционалистите на Германия ще се произнесат бързо по проблема. Целта на еврокомисарите е да приключат процеса на ратификация във всичките страни членки до края на второто тримесечие на тази година. 

Правният обзор е законна процедура във всяка конституционна народна власт. Съдът в Карлсруе обаче застъпва странния мироглед, че точно той, а не Европейският съд имат последната дума при интерпретирането на законите на Европейски Съюз. 

Основният проблем на Брюксел - 

непризнаването на върховенството на Европейския съд  

- обаче в никакъв случай не е бил мотив за отпор. 

Европейска комисия би трябвало да стартира процедура против Берлин за нарушение на закона. Тя обаче в никакъв случай не го е правила, евентуално, с цел да не предивзвика политическа рецесия. Бездействието на Брюксел безусловно предизвиква митингите на разнообразни евроскептични пропагандатори. 

Ратифицирането на Фонда за възобновяване е подкрепено с голямо болшинство от немските парламентаристи. Докато жалбата в Конституционния съд е импортирана от шепа опортюнисти, които настояват, че взаимните задължения са срещу европейското законодателство. Решението на Брюксел за личните запаси, което е правната основа за фонда, е база и за всичките бюджети на блока. Пък и Европейски Съюз е теглил заеми и преди, въпреки и не чак толкоз огромни.

Надеждата на политиците в този момент е 

да се смени караула в Карлсруе. 

И да се назначат съдии с по-балансирана оценка на конституцията и на метода, по който тя да се съвместява със отговорностите на Германия към сътрудниците й от Европейски Съюз. Това ще изисква бездънен и деятелен спор в немската правна общественост. И немските политици ще би трябвало да го насърчат. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР