Най-високопоставените генерали в Русия се оттеглиха от общественото пространство след

...
Най-високопоставените генерали в Русия се оттеглиха от общественото пространство след
Коментари Харесай

Къде изчезнаха най-висшите руски генерали?

Най-високопоставените генерали в Русия се отдръпнаха от публичното пространство след несполучливия протест на наемниците от „ Вагнер “, целящ свалянето на висшия команден състав. Това, написа в собствен разбор Reuters, идва на фона на устрема на президента Владимир Путин да затвърди властта си и непотвърдените данни за най-малко един арест.

Валерий Герасимов, най-висшият съветски военачалник, не се е появявал на обществени места или по държавната телевизия след прекратения протест в събота, когато началникът на наемниците Евгений Пригожин изиска Герасимов да бъде предаден.

67-годишният Герасимов е пълководец на съветската интервенция в Украйна и държи едно от трите " нуклеарни куфарчета " на Русия, съгласно някои западни военни анализатори.

Друг военачалник, който изчезна от публичното полезрение, е военачалник Сергей Суровикин, именуван от съветската преса " военачалник Армагедон " поради нападателната си тактичност в сирийския спор, който е заместник-командващ на съветските сили в Украйна.

В материал на New York Times, основан на информация от американското разузнаване, се споделя, че той е бил авансово осведомен с протеста и че съветските управляващи ревизират дали е съпричастен. От Кремъл омаловажават новината, заявявайки, че „ има и ще има доста спекулации и злословия “.

Рускоезичната версия на Moscow Times и боен блогър обаче също оповестяват за арест на Суровикин, а някои други военни репортери, които имат огромен брой почитатели в Русия - че той и други висши офицери са разпитвани за възможната им роля в протеста.

Rybar, авторитетен канал в Telegram, ръководен от някогашен пресаташе на съветското министерство на защитата, също разкрива, че е в ход чистка. Той декларира, че управляващите се пробват да отсеят военнослужещите, за които се счита, че са показали " липса на увереност " при потушаването на протеста на фона на някои известия, че елементи от въоръжените сили не са създали съвсем нищо, с цел да спрат бойците на „ Вагнер “ в началния стадий на протеста.

" Въоръженият протест на частната военна компания " Вагнер " се трансформира в предлог за всеобща чистка в редиците на съветските въоръжени сили ", написа Rybar.

Подобен ход, в случай че бъде доказан, може да промени метода, по който Русия води войната си в Украйна, която тя назовава " специфична военна интервенция ", и да провокира ужас в редиците на съветската войска в миг, когато Москва се пробва да попречва украинското контранастъпление, показва още Reuters. То може също по този начин да затвърди или усъвършенства позициите на други висши военни и чиновници в областта на сигурността, считани за лоялни.

От Министерството на защитата на Русия към момента няма формален коментар за протичащото се.

Победители и губещи

Някои съветски и западни военни и политически анализатори считат, че министърът на защитата Сергей Шойгу, деец, съдружник на Путин, който Пригожин искаше да смъкна дружно с Герасимов поради хипотетичната му непросветеност, в действителност може да се окаже, че е затвърдил поста си.

" Мисля, че Пригожин в действителност е очаквал, че нещо ще бъде направено във връзка с Шойгу и Герасимов, че Путин ще се произнесе в негова изгода ", написа в Twitter Майкъл Кофман, боен експерт по Русия в мозъчния концерн Carnegie. " Вместо това неговият протест може би обезпечи продължаването на мандата им, макар че са всепризнати като некомпетентни и необятно ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация. "

Виктор Золотов, шеф на Националната армия, който до неотдавна беше бодигард на Путин, наподобява е различен миропомазан, откакто се появи обществено и съобщи, че хората му са подготвени да " стоят до гибел ", с цел да защитят Москва от „ Вагнер “. Той към този момент приказва за опцията да получи тежко въоръжение и танкове за своите сили след протеста, подчертава осведомителната организация.

За сметка на това усещане прави отсъствието на Герасимов, когато във вторник Путин насочи благодарности към армията за предотвратяването на революция, за разлика от Шойгу, който от този момент има няколко обществени изяви.

Суровикин, заместникът на Герасимов, пък е забелязан за финален път в събота, когато се появи във видеоклип, призоваващ Пригожин да спре протеста си, напомня Reuters и прибавя, че в сряда вечерта са се появили непотвърдени известия в съветски медии и блогове, че Суровикин е арестуван в московския арест " Лефортово ", откакто е бил задържан.

Според известния локален публицист Алексей Венедиктов Суровикин не се е свързвал със фамилията си от събота. Охранителите му също са изчезнали.

Пригожин, който от месеци приказва за хипотетичната непросветеност на Шойгу и Герасимов във войната в Украйна, постоянно е хвалил Суровикин – почитан в армията поради опита си в Чечения и Сирия военачалник.

Името на Суровикин даже беше спрягано за идващ министър на защитата на Русия, показват в умозаключение от осведомителната организация.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР