Най-високите равнища на цените за крайните потребителски разходи на домакинствата

...
Най-високите равнища на цените за крайните потребителски разходи на домакинствата
Коментари Харесай

Евростат: Най-високите равнища на цените са в Ирландия, най-ниските - в Румъния, България и Полша

Най-високите нива на цените за крайните потребителски разноски на семействата за предходната година са регистрирани в Ирландия, а най-ниските в Румъния, България и Полша, сочат данните на Евростат, представени и от българския Национален статистически институт. В Ирландия цените са били 146% от междинното за Европейския съюз равнище, до момента в който у нас – 59%.

 

Равнищата на цените за крайния консуматор варират в необятен диапазон измежду 27-те страни членки на Европейския съюз през предходната година, сочат данните на Евростат.

 

Най-голяма е разликата при алкохолните питиета и тютюневите произведения, където най-високи равнища са регистрирани в Ирландия, където процентът е 216 по отношение на междинното за Европейски Съюз, Финландия и Дания.

 

Основната причина за тези разлики е обвързвана с данъчното отнасяне. Най-ниски са цените на тези артикули в България – 66% от средноевропейското ниво.

 

Сериозни разлики сред обособените страни членки има при ресторантьорските услуги, хотелите, облеклото. И в тези групи България е с най-ниските цени.

 

В групата на храните обаче най-ниско в класацията е Румъния, а при превоза – Полша.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР