Най-висока подкрепа има движението на премиера Андрей Бабиш Действие на

...
Най-висока подкрепа има движението на премиера Андрей Бабиш Действие на
Коментари Харесай

Дипломат за изборите в Чехия: Ще има ли „майдан по демократичному”?

Най-висока поддръжка има придвижването на премиера Андрей Бабиш " Действие на недоволните жители " (АНО), обединението „ ЗАЕДНО” (= либерално-консервативните и центро-десни и десни опозиционни партии Гражданската демократична партия и ТОП 09, и християн-демократичния съюз ХДС-ЧНП) с избирателен водач Петр Фиала (ГДП), обединението „ Пирати и кметове”/ПиК/ (= либерално-прогресивна центристка изборна формирана от партиите „ Чешка пиратска...” и придвижването „ Кметове и независими” /STAN/) с избирателен водач Иван Бартош („ Пирати”). Следва ги националистичното придвижване СПД (= Свобода и директна демокрация) на Томио Окамура, като водачът е с бащини корейско-японски корени. Изброените политически обединения и към този момент демонстрират задоволително поддръжка за влизане в Народното събрание: 5% за обособени партии, 8% за двупартийна коалиция и 11% за коалиция с повече от 2 партии). По-ниска поддръжка - над и към 5-те % - демонстрират Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ), социалдемократите (ЧПСД) и основаното на 08 април т.г. придвижване „ Клетва” от някогашния служител на реда и митничар Роберт Шлахта, наричащи се национални социалисти.

От общо 200 места в ДК на Народното събрание на изборите през 2017 година АНО извоюва 78 депутатски мандата, „ Заедно” (ГДП - 25, ХДС-ЧНП – 10 и Топ 09 – 7) общо 42, Пирати и Кметове (Пиратите 22 и Кметовете - 6) общо 28; КПЧМ 15, ЧПСД 15 и СПД – 22.

След 2018 година се появиха и няколко несистемни политически сдружения, без особена всеобща социална поддръжка. Сред тях не звучат наименования като „ Мутри вън” или „ Има подобен народ”, само че в сегашните избори ще вземат участие например и «Да открием Чехия за естествен живот», подкрепена от гражданските начинания «Умиращо (по-точно и жестоко «пукясващо») куче» и «Партия за права на гражданите». Също по този начин Ветерани 21, Свободен блок, Десен блок на Петр Цибулка (непримирим екс-дисидент от Харта 77 и антикомунист от мандатите ми в Прага след 1988 г.). Повече шансове имаше «Трикольор на свободните частници». Той се профилира се като публично закостенял и национално стопански и политически индивид. След оставката на водача му Вацлав Клаус, младши, обаче, не съумял да овладее преди ГДП, основана от татко му – «гросмайсторът на прехода в Чехия», придвижването е желано едвам от 2,2% от гласоподавателите. Зелените имат 1,8% изборна известност към есента.
Към 30.09.2021 година STEM, Median, Kantar, Data Collect, CVVM, Ipsos усреднено даваха следните прогнози за изборни благосклонности: за АНО 25,9%, „ Заедно” 22,2%, ПиК 19%, СПД 11,9%, КПЧМ 5,8%, ЧПСД 4,5%, „ Клетва” 4,9%.
След изборите през 2017 година, с поддръжката на президента Милош Земан, придвижването АНО сформира еднопартийно държавно управление. То не бе подкрепено от ДК на Народното събрание. В следствие АНО сформира съдружно държавно управление с ЧПСД с парламентарната поддръжка на КПЧМ. Икономиката до пандемията Ковид -19 вървеше добре, заплатите и пенсиите също растяха. И в двата случая с министър председател Андрей Бабиш, упрекван с други министри, от опозицията в обществен популизъм и хабене на обществените финанси.

Политическите желания се променяха умерено. Подкрепата за АНО варираше от 29 % до тавана от 33% със забележителна част от електората над 65-годишните. За поста водач на опозицията претендираха ГДП и Пиратите. Спадаха благосклонностите към ЧПСД и КПЧМ, ненапълно към СПД, а към ХДС-ЧНП, Топ 09, Кметовете варираха към 5%. През пролетта на 2019 година провокира внимание демонстрацията на неофициалната група " Един милион мигове за демокрацията " срещу премиера Бабиш и министърката на правораздаването Марие Бенешова. През юни с.г. „...мигове-те” организираха в пражкия парк „ Летна” най-масовата проява в Чехия от времето на Кадифяната гражданска война. А през декември с.г. за прощален път 15 000 стачкуващи желаеха оставката на премиера с обвиняването от времето на мандата му до 2017 година като вицепремиер и министър на финансите в държавното управление на Соботка, че бил забъркан в спекулация с машинация с европейски дотации (около 2 милиона ч.крони) и е в спор на ползи съгласно отчет на Европейската комисия. Най-актуално от часове е обвиняването, че „ шестият най-богат човек в Чехия”според финансовото издание " Еуро " (бел.ОГ: През 2017 година Бабиш бе „ вторият най-богат...” като магнат в областта на селското стопанство и на химическата индустрия) е един от 35-ата политици, чиито имена се загатват в документите " Пандора ", следствие, което бе оповестено на 3 т.м. от медии по целия свят. Според тях Бабиш е употребявал през 2009 година 15 млн. евро (17.4 млн. долара), произхождащи от офшорните му компании, с цел да купи парцел в Южна Франция. Чешкият министър председател твърди обаче, че " в никакъв случай не е правил нещо нелегално или лошо”,... тези изказвания представлявали акция за очернянето на него и партията му в навечерието на актуалните избори.

През есента на 2020 година около втората вълна на Ковида-19 се състояха регионални и 11 частични избори за Сената на Народното събрание. Усреднен победител в изборите за всички области бе придвижването АНО със 178 мандати, следвано от Пиратите с 99 и ГДП (53).

Още към януари 2021 година политолозите предупреждаваха, че ЧПСД и КПЧМ могат да не се доберат до Народното събрание, Бабиш да няма с кого да сформира държавно управление и да отиде в съпротива. Проблем може да възникне и в трите партии на обединението „ Заедно” заради отлив на гласоподаватели от обособените партии. Според социологически проучвания, без обединението от Народното събрание би отпаднала Топ 09, който година преди изборите показвал 3,5 – 4,1% известност, сходно е и с ХДС-ЧНП. На 17.09.т.г. ръководителят й Мариан Юречка съобщи в изявление за „ Студио Н”, че изключва следизборна коалиция с Пиратите и Кметовете, до момента в който те не подсигуряват, че взаимно държавно управление няма да утвърди закон, допускащ цивилен бракове за еднополови лица. Последваха разправии, приключили „ миролюбиво”.

Кризата с Ковида също бе трансферирана „ на сметката” на Бабиш и употребена в предизборната битка и в напредване на чешки вид на зачевания сега у нас " харвардски план ". Т.е., спокоен майдан или демократична, тиха смяна на политическия хайлайф посредством ловко обществено инженерство от Вашингтон и Брюксел, включващо реклама на постмодернистките демократични идеологеми, в това число джендър идеология в предизборната акция. При продължаващ интерес към съветската ваксина и промяната на по трима министри на опазването на здравето от март м.г. в Чехия (и в Словакия), напролет на т.г. се задълбочи политизацията на разногласията с съветската страна посредством членове на партиите Пирати, Топ 09, ГДП, на двете опозиционни обединения на управителни длъжности в общинските управляващи в Прага и на социалдемократи в Министерство на външните работи (около преименоване на псевдоплощадче пред съветското посолство на името на считания за отстъпник Борис Немцов, преместването на паметника на маршал Конев; отбелязване приноса на ген. Власов, наказан като изменник от Москва, за отбрана на пражани през ВСВ; искания на Пражкият магистрат за употребена от съветското посолство част от парка „ Стромовка” от окупацията на Чехословашка социалистическа република през август 1968 година, обвиняванията за гърмежа на муниционния склад /, нает от Гебрев??/ във Върбетице и невижданото взаимно орязване броя на личния състав на посолствата в двете страни, изключително след тематиката Скрипал от 2018 година насам!). Последваха изключване на „ Россатом” от присъединяване в търга за строителство на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Дуковани”; парализиране на активността на най-големия Чешки център в света, комплекс в Москва, ситуиран на към 2 хектара, на активността на посолствата в Москва и Прага; апелът на новия външен министър Якуб Кулханек към Полша, Словакия, прибалтийците, Big brother-a за солидарност; цялостна инфлация на инструментариума persona non grata. Освободеният от служба чешки външен министър Томаш Петржичек също „ пострада в кариерата” около имунизациите. През януари т.г. той отхвърли рецензията на Бабиш по отношение на Европейската комисия и фон дер Лайен за бавния метод при взаимното закупуване на ваксини и индиректно упрекна премиера си в разпространение на дезинформация. Г-н Петржичек се ползваше със благосклонностите на опозицията като правилен евроатлантик, само че задграничните стретези и обществени инженери не съумяха да продадат на чехи и унгарци „ родните Ф-16”, нито да предотвратят повторния избор на патриотично настроения президент Земан, нито да попречат на Бабиш да си приключи премиерския мандат. Както стана в прилежаща страна след ликвидиране на публицисти, управнически оставки под напън на стъкмени улични демонстрации. И бе определен „ правилният” президент, а новото държавно управление взема единствено верни решения, например вместо „ Грипени” купува Ф-16.

Макар и съумяли да ръководят дружно, АНО и ЧПСД отхвърлиха концепцията за взаимна предизборна коалиция. Президентът Милош Земан, който по конституцията показва новия министър-председател, към този момент даде да се разбере, че ще избере Андрей Бабиш.

Слабо евентуално е абсурдът с документите „ Пандора” да се отрази и на президента. Дори пражки политолози от Карловия университет позволяват, че " Пандора " може дори да помогне на Бабиш да образува ръководеща коалиция, тъй като гласоподавателите, които не са решили за кого да гласоподават, може да изберат дребни партии, с късмет да влязат в Народното събрание вместо АНО. Бабиш би се чувствал по-добре с 25 % от гласовете и с 1-2 дребни сътрудници вместо с (почти) 30 % от гласовете, както през есента на 2017 година, само че самичък с придвижването си и президента Земан. Все отново чехите не един път са доказвали умеенето си и вътрешен глас по какъв начин да запазят националния си суверенитет и ползи като етнически по-хомогенна нация и да отстояват на външни стратегически кроежи и цели. Както през 2017 година избраха партийната групировка на словака по татко с майка карпатска немкиня Андрей Бабиш пред десетки други кандидати за парламентарната и за изпълнителната власт и както избраха през 2018 година Земан за президент пред проф. Иржи Драхош, някогашен президент на Чешката академия на науките. И както през вековете близо 300 години са се удържали пред относително интелигентното европейско господство на хабсбургската монархия.
7 октомври 2021 година

Д-р Огнян Гърков,
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР