Най-вероятно у нас също ще има покачване на цените след

...
Най-вероятно у нас също ще има покачване на цените след
Коментари Харесай

Как ще получаваме пенсии и заплати в евро

Най-вероятно у нас също ще има повишаване на цените след приемане на еврото, което ще продължи кратковременно. Това предвижда за финансистът Емил Хърсев. „ Това го има във всяка страна, няма такава, в която да не се опитва всеки шмекер да вдигне цените. Само че виждаме, че пазарът не го разрешава ”, уточни той. „ А какво му пречи на същия шмекер да се опитва и без да вкарваме еврото? Тази година да не би да не става същото? ”, попита риторично финансистът.

В Хърватия, която в този момент вкара еврото, постъпиха голям брой сигнали за нарушавания с нарастване на цените на стоките и услугите. „ Това ще отшуми до месец. Да не забравяме, че Хърватия се причислява в един миг на прекомерно висок общ декор на инфлация ”, изясни финансистът. Дали това обаче няма да важи и за нас? „ Надявам се не, тъй като инфлацията пада, а и един Господ знае по кое време ще се причисли България към еврозоната ”, сподели Хърсев и добави, че се съмнява страната ни да успее да одобри еврото на 1 януари 2024 година.

„ Съмнява ме, тъй като проличава една отмалялост и боязън у европейците да подхващат каквато и да било стъпка. В българите страхът не е повече, в сравнение с в другите страни ”, добави Хърсев и подсети, че и в Германия най-малко половината население си е желало марката и е било срещу приемането на единната европейска валута.

Той е безапелационен, че българите имаме опит се еврото. „ Ние не се срещаме с еврото за първи път. Много от дълго време то е част от нашия живот, една огромна част от депозитите на популацията са в евро – близо 60% от всички спестявания. Всички разплащания по наемни контракти в България доста от дълго време се подписват, деноминирани в евро. Една голяма част от заемите също са в евро ”, сподели финансистът.

Какво ще се случи със заплатите и пенсиите?

„ Абсолютно нищо, като се изключи че всичко, което сме получавали до момента в лв., от 1 януари ще стартираме да го взимаме в евро. Или януарската заплата, която множеството работещи получават през февруари, ще им бъде изплатена в евро. Същото ще се случи и с януарските пенсии, които се получават нормално от 7 до 20-о число на съответния месец – те също ще бъдат изплатени на хората в евро. „ Сумата в лв. ще се умножи по закрепения курс лев-евро, при който страната ни ще влезе в еврозоната - 1.95583 лв. за 1 евро, и това, което хората са получавали като равноценност в лв., ще получават в евро ”, изясни Емил Хърсев. Според финансиста няма безусловно никакъв риск те да бъдат закръглени надолу в ущърб на пенсионерите.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР