Най-вероятно отиваме на предсрочни избори. Това каза Христо Панчугов в

...
Най-вероятно отиваме на предсрочни избори. Това каза Христо Панчугов в
Коментари Харесай

Политолог: Най-вероятно отиваме на предсрочни избори

Най-вероятно отиваме на предварителни избори. Това сподели Христо Панчугов в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " .

" Мисля, че след през вчерашния ден не следим политика, а битка. Завършекът й е логически, макар че липсват рационални причини и аргументи обединенията да предпочетат предварителни избори ", добави той.

По думите му доверието беше счупено и няма изгледи партиите да продължат договарянията. Според него не е нарушена Конституцията, става дума за провокация. " Неразбираем и малоумен ход. Не съм сигурен какво целяха тъкмо ГЕРБ-СДС, с изключение на проява на победа в борба, от която никой няма изгода ", съобщи Панчугов.

" Очевидно е възможно да се работи по метода, по който през вчерашния ден те го направиха, тъй като процедурата изисква внасяне на конструкция на Министерски съвет – всичко останало би трябвало да бъде сито от Народно събрание. Така че процедурата е спазена, само че това няма значение, в случай че е правилно, че претендентите за министри не са били съветвани. Това не бе сполучлив ход. Няма да реализира никакви цели. Озадачен съм ", призна политологът.

Той уточни, че евентуално са правени изчисления коя от двете съществени обединения е по-силна и в по-добра форма при възможни избори. " Случилото се обслужва партия ГЕРБ ", безапелационен е Панчугов.

" ПП-ДБ паднаха в клопката, започвайки да се изясняват за присъединяване или неучастието си. Призивът президентът да изтегли мандата си беше доста чудноват, защото няма идващ ход. Ако това се бе случило, щяха евентуално още веднъж да опитат договаряния, само че с групировка, която ги е предизвикала извънредно ", разясни специалистът.

" Точно неналичието на решителност у ПП-ДБ остави неприятен привкус – това е бил търсеният резултат от страна на ГЕРБ евентуално ", позволи политологът. " В дълготраен проект не мисля, че има основна победа за който и да е. Нито ГЕРБ ще са в изключителна кондиция, нито ПП-ДБ ще си върнат напълно поддръжката на предварителен избор ", счита Панчугов.

" ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС бяха в коалиция – това е единственият безспорен факт. Преговорите целяха в случай че може това да бъде забравено и да се сътвори ново ръководещо болшинство. Това няма по какъв начин да е сполучлив излаз от диалозите ", счита специалистът.

" ПП-ДБ имат излаз. Става дума за самостоятелни кандидатури. Те ще кажат, че мафията е постигнала задачата си. Съвместно ръководство оттук нататък няма. Ще има избори, по-късно – европейски. Тази обстановка ще сътвори безпорядък и ще търсим опция. Печеливша от вота ще бъде групировката, която предложи излаз от патовата обстановка и непоклатимост.Опасявам се, че на изборите ще забележим евентуална радикализация на българското общество ", заключи Христо Панчугов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР