Най-великият български борец за всички времена Валентин Йорданов празнува рожден

...
Най-великият български борец за всички времена Валентин Йорданов празнува рожден
Коментари Харесай

Най-великият български борец има празник днес

Най-великият български герой за всички времена Валентин Йорданов чества рожден ден през днешния ден, научи Sofia24.bg . Олимпийският първенец от Атланта е роден на 26 януари 1960 година в русенското село Сандрово. В негова чест българският химн е звучал най-вече пъти на огромната спортна сцена - общо 15 пъти на олимпийски игри, международни и европейски шампионати. Валентин Йорданов е спечелил за България 7 международни и 7 европейски трофеи, както и олимпийско злато в Атланта през 1996 година.

Във феноменалната си кариера той е спечелил 21 оценки от интернационалния надпревари. Надделял е в 685 битки, от които е изгубил едвам 8, само че в никакъв случай не е падал с туш. Два пъти е разгласен за най-хубав герой на годината от Международната федерация.

Наричат го дълго време " най-техничен герой в света ". Международната федерация го афишира за №1 на планетата в свободния жанр на XX век. Приет е в Залата на славата на международната битка в Оклахома (САЩ). И е притежател на най-високото държавно отличие - медал " Стара планина ", първа степен.

В продължение на 19 години Валентин Йорданов бе ръководител на родната федерация по битка. Дълги години той бе и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет.

Sofia24.bg поздравява Валентин Йорданов за празника и му пожелава здраве и благополучие!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР