Най-важният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Няма логично

...
Най-важният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Няма логично
Коментари Харесай

Шок с цените на лекарствата. Защо не могат да поевтинеят?

Най-важният проблем с цените на медикаментите е Данък добавена стойност. Няма разумно пояснение за какво един контролиран бранш като медикаментите да бъде с 20% Данък добавена стойност, а други, нерегулирани браншове да бъдат с понижен или с отстранен Данък добавена стойност. Мнението изрази пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите.

" Нека да излязат тези, които след изборите ще ръководят, и да кажат за какво се резервира Данък добавена стойност на медикаментите в този тип, каква е повода ", прикани той.
-->
Според него за медикаментите по лекарско наставление отвън НЗОК Данък добавена стойност следва да бъде 9%, а за частта, която се заплаща от Касата – нулев. Така по думите му ще се икономисат средства, ще се обезпечи и по-голям % реимбурсация.

" И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме дефицит, неудовлетворена здравна нужда, което би трябвало да бъде проблем на политиците, на регулаторите и така нататък ", разяснява проф. Илко Гетов.

Относно инспекциите на лекарства, съдържащи псевдоефедрин, той посочи, че във Франция са открити случаи на съществени нежелани реакции, има и няколко публикации в научни списания. Затова Европейската организация по медикаментите е почнала да преразглежда профила на сигурност на продуктите, които съдържат тази съставна част.

" Може би ще се стигне до някакви ограничаващи ограничения ", предвижда Гетов. Според него обаче няма заплаха пациентите да останат без медикаменти, тъй като конкуренцията в този бранш е доста огромна.

Неговото персонално мнение е, че тези лекарствени артикули би трябвало да бъдат отпускани по лекарско наставление.

" Защо има медикаменти, които не са безусловно налични? Всеки производител взема решение дали в една страна да пусне едно лекарство на пазара, или не. В тази посока също се мисли за промени в законодателството на европейско равнище, по този начин е да можем да задължим производителите да бъдат налични медикаменти за всички пациенти в Европейски Съюз едновременно, а не да вървим до Испания, Гърция, Италия… ", акцентира Илко Гетов по отношение на лекарствения туризъм.

По тематиката с настояването на България да се отдръпна от съглашението за груповото закупуване на имунизациите на " Пфайзер " против коронавирус Гетов означи, че " Covid не е завършил, ще завърши тогава, когато СЗО каже – завършек на пандемията и би трябвало да сме подготвени за всевъзможни бъдещи изненади ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР