Най-важни са упражненията и и здравословното храненеДиета с морски даровеВъпреки

...
Най-важни са упражненията и и здравословното храненеДиета с морски даровеВъпреки
Коментари Харесай

Как да запазите паметта си?

Най-важни са упражненията и и здравословното хранене
Диета с морски блага

Въпреки че доста неща за нашата памет са отвън нашия надзор - генетика и стареене за начало - ние можем да повлияем на способността си да си спомняме посредством избор на метод на живот.

Кои са тези действия и фактори, които могат да смажат колелата на нашата паметна машина? Същите неща, които ни оказват помощ да понижим риска от сърдечни болести, инсулт, диабет и меланхолия: извършения, здравословно хранене, добър сън, другарство и предизвикателство на мозъка ни.

От всички способи, по които можем да защитим и подобрим паметта си, упражненията може да са най-ефективните. Всички сме усещали повишението на фокуса и настроението след сесия подготовка. Но физическата интензивност, изключително аеробните извършения, има и дълготрайни изгоди за паметта.

Храни, богати на хранителни субстанции, подобряващи паметта, и с ниско наличие на наситени мазнини, а не добавки, са положителният метод на хранене, споделят специалистите. Възрастните, изключително, могат да се възползват от хранене в средиземноморски жанр, съгласно изследване от 2017 година в Journal of the American Geriatric Society. Установено е, че тези с най-голямо придържане към диетата са имали 30 до 35% по-нисък риск от неприятни резултати на когнитивни проби. Експертите подозират, че комбинацията от храни улеснява сигнализирането на невронните кафези, поддържа мозъчните кръвоносни съдове здрави и понижава възпалителните съединения, които могат да попречат на процесите, свързани с паметта.

Ето по какъв начин да се възползвате от преимуществата на тази диета:

*Ограничете аленото месо и пълномаслените млечни продукти; увеличете ядките, бобовите растения, пълнозърнестите храни и риба; и използвайте зехтин за готвене.

*Яжте храни с флавоноиди и флаваноли. Смята се, че тези антиоксидантни съединения - открити в ябълките (особено в корите), горските плодове, цитрусовите плодове, черния чай и какаовите зърна - поддържат паметта остра, като пазят невроните и усъвършенстват клетъчната сигнализация.

*Омега-3 мастни киселини, открити в огромни количества в риба като сьомга, скумрия, риба звук и сардини, както и ленено семе и орехи - построяват клетъчните мембрани в мозъка и могат да имат противовъзпалителни резултати, които защищават мозъчните кафези.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР