Най-търсени са машинни оператори, продавачи, строители, камериери 65,1% от работодателите

...
Най-търсени са машинни оператори, продавачи, строители, камериери 65,1% от работодателите
Коментари Харесай

65 от работодателите ще наемат нов персонал тази година

Най-търсени са машинни оператори, продавачи, строители, камериери

65,1% от работодателите ще търсят да наемат на работа нов личен състав през идващите 12 месеца. Това сочат данните от второто анкетно изследване на Агенцията по заетостта измежду работодателите за потребностите им от фрагменти, извършено on-line през втората половина на 2018 година взаимно с Комисиите по претовареност в 28-те административни области. Полученият резултат е с 4,1 процентни пункта повече по отношение на извършеното първо изследване през февруари 2018 година и обрисува наклонността за увеличение търсенето на фрагменти през 2019 година

В изследването се включиха общо 5 708 работодатели, като 2 496 от тях са участници, определени инцидентно и поканени да вземат присъединяване в допитването посредством авансово образувана инцидентна стратифицирана извадка от 2621 предприятия, разпределени в 28-те административни области в страната.

Данните демонстрират, че 75% от интервюираните работодатели имат желание да предложат през идващите 12 месеца непрекъсната претовареност на новите си служащи. Изцяло сезонни служащи ще търсят едвам 6% от работодателите, което е знак, че даже в типично сезонни стопански области, работодателите имат желание да задържат целогодишно наетия личен състав.

Най-голям брой свободни позиции са декларирани в административните области София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като свободните работни места в София-град са най-вече (4 пъти повече от другите изброени области). Най-резервирани пък са работодателите в областите Разград, Видин, Кюстендил, Силистра, Монтана, Перник, Търговище и Ямбол.

Работодателите обявиха нужда от нови служащи и чиновници. Над 50% от свободните позиции са за 20 от препоръчаните 183 специалности от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование, а точно: машинен оператор (17 176), продавач – съветник (16 825), строител (12 333), камериер (10 490), готвач (9 454), асистент в строителството (8 109), оператор в производството на облекло (7 674), сервитьор-барман (7 524), заварчик (7 426), служащ в хранително - вкусовата индустрия (7 529), строител монтажник (6 919), електротехник (6 616), шивач (6 371), охранител (6 172), строителен механик (5 910), електромонтьор (5 443), админ в хотелиерството (4 697), машинен механик (4 627), касиер (4 014), машинен механик (3 830) и други

През идващите 12 месеца ще се търсят и нови служащи с специалности, изискващи висше обучение или характерна дееспособност. Сред тях най-търсени ще са водачите (заявени общо 5 619 нужни фрагменти за тежкотоварен, интернационален, автобусен, селскостопански и други типове транспорт). Над 12% от общия брой на декларираните потребности са търсените инженери, както и експертите в опазването на здравето (лекари, медицински сестри, медицински експерти, рехабилитатори и др.), над 10% пък са нужните експерти за просветителната система, към 4,5% са ИКТ експертите.

Сред служащи без подготовка най-търсени през 2019 година ще са фрагментите в преработвателната индустрия, следвани от тези в добивната индустрия и селскостопанските служащи.

Към момента работодателите избират съществуването на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчитат на работния развой – над 4/5 от интервюираните /83,1%/ търсят в претендентите умения за самоконтрол и дисциплинираност, 61,8% - за работа напрегнат и 57,5% държат на знанията по " Здравословни и безвредни условия на труд ”. Административните умения, уменията за работа с клиенти, за внедряване на стандарти и системи за ръководство на качеството са мечтани от по-малко от половината интервюирани.

От 8-те основни компетентности по Европейската рамка, също включени в on-line въпросника, най-предпочитани се оказаха уменията за разпоредителност и предприемачество (35% от запитаните), за другарство на роден език (близо 1/5 от анкетираните) и уменията за учене с 9,6%, а компютърните и чуждоезиковите умения остават на по-задни позиции в желанията.

Работодателите показаха и упованията си за нужните след 3 години фрагменти от професионални посоки или области на висшето и междинното обучение.

Резултатите демонстрират, че към ¾ от работодателите, взели участие в допитването, след 3 години ще се нуждаят от близо 30 000 експерти с висше обучение. От изброените в анкетната карта професионални посоки максимален дял заемат инженерите по електротехника, електроника и автоматика (12%), следвани от машинните инженери (11%), експертите по информатика и компютърни науки, информационна и компютърна техника (9%). Най-малко потребности интервюираните са декларирали за висшисти от посоки " Право ” и " Химични технологии ” – 1% от всички висшисти, следвани от " Общо инженерство ” – 4%. Популярните посоки като " Икономика ”, " Администрация и ръководство ” и " Туризъм ” са в средата на класацията със 7 – 8%.

В идващите 3 години се обрисува доста по-голямо търсене и за междинни експерти. Над 81 000 служащи с такава подготовка ще са нужни в изброените в анкетата 40 професионални посоки. Като най-необходими се обрисуват тези в индустриалните технологии – текстил, облекло, обувки и кожа (над 9 000 работни места), следват строителните експерти (с близо 8 000 работни позиции), към 5 000 броя са експертите по машиностроене, металообработка и металургия и експертите по хранителни технологии. Символично ще е търсенето след 3 години на междинни експерти в химичните технологии, денталната медицина, здравната диагностика, финансите, банковото и застрахователното дело, счетоводството и данъчното облагане, минното дело и горското стопанство.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР