Най-старото кафене в Европа е венецианското "Флориан" и през декември

...
Най-старото кафене в Европа е венецианското "Флориан" и през декември
Коментари Харесай

Най-старото кафене в Европа чества 3-вековен юбилей

Най-старото кафене в Европа е венецианското "Флориан " и през декември тази година то ще празнува своя 3-вековен празник, оповестява порталът Уонтед ин Милан.

Заведението е ситуирано в центъра на световноизвестния площад Сан Марко. То е било намерено през декември 1720 година. В продължение на епохи кафенето е приемало известни културни дейци като лорд Байрон, Пърси Шели, Чарлз Дикенс, Ърнест Хемингуей, Чарли Чаплин, Анди Уорхол и други

Венеция още веднъж беше наводнена

Тука са си давали среща и стотици интернационалните политици. Това е било първото кафене във Венеция, налично както за мъже, по този начин и за дами.

Първоначално заведението се е наричало "Венеция триомфанте " /Победоносна Венеция/, само че след това посетителите привикнали да го назовават на името на неговия притежател - "Флориан ".

Изключителната известност на кафенето станала причина при започване на 1760 година в него да се продава първият венециански вестник, излизащ два пъти седмично.

Цените във "Флориан " постоянно са били извънредно високи, даже за стандартите на Венеция. Тук чашка кафе коства 18 евро. Кафенето продължава да бъде значим център на културата, в който се организират изложения и се устройват съоръжения. Мероприятията в него прераснаха в края на 19 век във Венецианското биенале.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР