Най-старото известно най-пълно издание на еврейската Библия пристигна в Израел

...
Най-старото известно най-пълно издание на еврейската Библия пристигна в Израел
Коментари Харесай

Кодексът на Сасун: Най-старата и най-скъпа еврейска Библия пристигна в Израел

Най-старото известно най-пълно издание на еврейската Библия дойде в Израел и ще бъде изложено в Музея на еврейския народ (ANU) в Тел Авив, съобщи ДПА.

VIDEO: A host of rare works -- including the world's oldest near-complete Hebrew Bible -- headline New York's spring sales.

The Codex Sassoon is more than 1,000 years old and is tipped to fetch up to $50 million at Sotheby's. Also appearing in the auctions are iconic works of…
— AFP News Agency (@AFP)
Изданието, известно като Кодекс на Сасун и разказано като " рядко и скъпо удостоверение за историята на библейския текст ", ще бъде изложено за непрекъснато в музея от сряда.

Кодексът на Сасун беше платен за 38 милиона щатски $ на търг в Ню Йорк през май и дарен на музея. Цената трансформира Библията с тегло 12 кг в най-скъпия еврейски ръкопис в историята . Тя съдържа ръкописни знаци, указващи по какъв начин би трябвало да се чете на глас.

Codex Sassoon, oldest near-complete Hebrew Bible, purchased for $38.1 million.
— medievalJewishStudiesNow! (@ME_JEWSTUD_NOW)
Според музея Кодексът на Сасун е основан преди повече от 1100 години в района, където през днешния ден се намират Израел и Сирия.

Библията по-късно изчезва за епохи, до момента в който колекционерът Дейвид Соломон Сасун не я купува за 425 щатски $ през 1929 година Оттогава възобновеното издание е частна благосъстоятелност.

Codex Sassoon, oldest near-complete Hebrew Bible, in Israel for permanent display
— The Times of Israel (@TimesofIsrael)
" Двадесет и четирите книги на Танах -  съкращение от Тора (Петокнижие), Невиим (Пророци) и Кетувим (Писания) - въплъщават културното и религиозното завещание на еврейския народ ", се споделя на уеб страницата на музея.

" Те съставляват историята на сътворението, историята на раждането на народа на Израел, историята на завета сред Израел и Бога, законите, които Бог им заповядва, моралните учения на пророците и литературата на мъдростта ". 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР