Най-старият неафрикански Хомо сапиенс вероятно е живял преди 210 000

...
Най-старият неафрикански Хомо сапиенс вероятно е живял преди 210 000
Коментари Харесай

Уникално откритие! Хомо сапиенс на 210 000 години

Най-старият неафрикански Хомо сапиенс евентуално е живял преди 210 000 години, съгласно публикация на учени, оповестена в научното издание " Нейчър ", съобщи БНР.

Учените са кръстили индивида Апидима Едно. Той е по-стар от всички други екземпляри Хомо сапиенс, открити отвън Африка до момента, споделя пред Франс прес Катерина Харвати от университета в Тюбинген в Германия, която е съавтор на проучването, появило се в „ Нейчър “. Фрагмент от челюст на Хомо сапиенс, открит в пещера в Израел, датира отпреди 177 000 до 194 000 години. Други „ по-стари “ съвременни хора, открити отвън Африка, са живели по-скоро преди 90 000-120 000 години. А в Европа - преди 70 000 години.

Индивидът Апидима Едно е открит в края на 70-те години на предишния век, само че едвам в този момент идва признанието за него. Открит е от специалисти от Музея по антропология към Университета в Атина в пещера от масива Апидима на Пелопонес. По това време е бил каталогизиран като пренеандерталец. Но модерните софтуерни способи за датиране и за изразителен разбор са разрешили на Катерина Харвати и на екипа ѝ да извадят нескрито „ комбинация от съвременни и архаични човешки характерности “, които трансформират Апидима Едно в „ ранен Хомо сапиенс “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР