Най-старите вкаменелости от древен морски хищник, датиращи отпреди около 250

...
Най-старите вкаменелости от древен морски хищник, датиращи отпреди около 250
Коментари Харесай

Топ хищник: Най-старият фосил от морски динозавър е открит в Арктика

Най-старите вкаменелости от античен морски див звяр, датиращи отпреди към 250 млн. години, са открити на норвежкия арктически остров Шпицберген, заяви Ройтерс.

Смята се, че те са остатъци от ихтиозавър - представител на група от морски влечуги, които просперират през епохата на динозаврите, като някои доближават до 21 метра дължина - надминавани по размери в историята на океаните единствено от най-големите китове.

Според откривателите те са се натъкнали на остатъци от най-ранния прочут ихтиозавър, който е живял почти 2 милиона години след измирането на към 90% от типовете на планетата през пермския интервал, вследствие на вулканични изригвания в Сибир.

Откритите 11 опашни прешлена демонстрират, че животното е било дълго към 3 метра, което го прави топ див звяр, написа Ройтерс.

Подобно на китовете, които са бозайници, и ихтиозаврите са еволюирали от предшественици, които са ходили по сушата и са претърпели преход от суша към море.

Изследователите смятаха, че всеки ихтиозавър, живял преди 250 милиона години, е бил примитивна форма, която не се е различавала прекомерно от своите прародители, живеещи на сушата. Фосилите, открити в Арткика, обаче демонстрират, че този тип, който към момента не е получил научно име, е бил много напреднал анатомично. " Истинската изненада беше, че след набор от геохимични, микротомографски и костни микроструктурни разбори, се оказа, че прешлените са от високо напреднал, бързо възходящ, евентуално топлокръвен тип, с едро тяло с дължина към 3 метра, и изцяло приспособен към живот в океана ихтиозавър ", сподели Бенджамин Кеар, куратор по палеонтология на гръбначните животни в Музея на еволюцията на университета в Упсала в Швеция. Кеар е водещ създател на проучването, оповестено в списание Current Biology.

" Последствията от това изобретение са многочислени, само че най-важното демонстрира, че дълго чаканият временен предходник на ихтиозаврите, би трябвало да се е появил доста по-рано, в сравнение с се предполагаше до момента ", добави Кеър.

 Част от ихтиозаврите са приличали на актуалните делфини, а други - на китовете
© Reuters

Част от ихтиозаврите са приличали на актуалните делфини, а други - на китовете

В светлината на това изобретение може да се окаже, че произходът на ихтиозаврите е предшествал всеобщото измиране с към 20 милиона години, сподели Кеър. Триаският интервал, последвал всеобщото измиране, е началото на епохата на динозаврите, макар че най-старите известни динозаври са се появили преди към 230 милиона години.

Мястото, където са открити вкаменелостите, е типичен арктически пейзаж с високи заснежени планини по крайбрежието на бездънен фиорд. Вкаменелостите са били желание по продължение на речен канал, захранван от топящия се сняг, който прорязва скални пластове, в миналото дъно на море.

Докато през днешния ден в Шпицберген има полярни мечки и китове белуга, преди 250 милиона години морето там е гъмжало от риба, акули, амоноиди, сходни на калмари, и сходни на крокодили морски земноводни, наречени темноспондили.

Масовото изгубване на типове е отворило благоприятни условия за появяването на нови, което е дало късмет на ихтиозаврите бързо да станат преобладаващи преди на собствен ред да изчезнат преди към 90 милиона години.

Много ихтиозаври са изглеждали като делфините, само че са имали отвесни, а не хоризонтални метили на опашката. Други са приличали на актуалните китове. Най-големият от тях е Шастазавър - дълъг към 21 метра. Те са се хранели риба и калмари. Вкаменелости демонстрират ихтиозаври, раждащи живи дребните си.

Досега най-старият прочут член на рода на ихтиозаврите беше 40-сантиметрово създание, наречено Cartorhynchus, което е живяло преди 248 милиона години в сегашен Китай.

 Компютърно томографско изображение и напречно сечение демонстрира вътрешната костна конструкция на прешлени от най-ранния прочут ихтиозавър, тип морско влечуго, което процъфтява по време на епохата на динозаврите и в действителност се появява за първи път милиони години преди динозаврите
© Reuters

Компютърно томографско изображение и напречно сечение демонстрира вътрешната костна конструкция на прешлени от най-ранния прочут ихтиозавър, тип морско влечуго, което процъфтява по време на епохата на динозаврите и в действителност се появява за първи път милиони години преди динозаврите

Изследователи през последните десетилетия са разпознали най-ранните форми на китове, в това число един, наименуван Ambulocetus ( " ходещ кит " ), тъй като е запазил крака, които му разрешават да се движи на сушата.

" Най-вълнуващото е, че мистериозният " ходещ " предходник на ихтиозавър безспорно към момента е там и чака да бъде открит ", сподели Кеър. " Едва в този момент ще би трябвало да стартираме да търсим в още по-стари скали, което е тъкмо това, което ще вършим при идващото ни пътешестване за лов на вкаменелости до Шпицберген това лято. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР