Най-старата пивоварна в света е в Египет. Древна пивоварна е

...
Най-старата пивоварна в света е в Египет. Древна пивоварна е
Коментари Харесай

Най-старата пивоварна в света е в Египет

Най-старата пивоварна в света е в Египет. Древна пивоварна е открита в някогашния град Абидос в Горен Египет. Тогава бирата се е приемала и като обредна напитка, лекарство и  способ за заплащане.

Археолози от Египет и Америка са проучвали некропол в Абидос, когато разкрили обект в индустриален мащаб на възраст към 5000 години.

Пивоварната се намира южно от градския център на Сохаг. Смята се, че бирата се е правела тук в промишлен мащаб – едновременно са се произвеждали към 22 400 литра.

Експертите са разкрили осем сектора с дължина 20 метра на територията на обекта. Всеки сектор съдържа 40 глинени съда, подредени в два реда. Тук пивоварите са нагрявали зърно и вода.

Археолозите Адамс и доктор Дебора Фишак  от Принстънския университет са траяли изследванията на Пийт. Списание Smithsonian оповестява, че е била употребена технологията за магнитно проучване за установяване на местоположението.

Смята се, че пивоварната е зародила по времето на крал Нармер през ранния династичен интервал (3150 година сл. Хр.).

Нармер е първият фараон, който сплотява Египет и слага началото на Първата династия. Фараонът е бил значима фигура, само че в антични времена хората са вярвали в съществуването на още по-голяма мощ. Затова създадената бира била поднасяна на боговете.

При разкопките в тези пространства са открити доказателства за потребление на бира при жертвоприношения. Абидос е място, където са почивали доста крале и известни персони. Според историците в некропола е бил уважаван богът Хенти-Иментиу. Тогава на това място процъфтявал култът към Озирис. Ритуалите и жертвоприношенията са били в доста връзки метод на живот.

Древноегипетската бира е била толкоз значима, че е била третирана като храна – консумирала се всекидневно и в огромни количества на религиозни фестивали и тържества.

Пирамидите са претендирали голям брой служащи, а процесът на строителство към момента е мистерия. При всички случаи работата е била изключителна изтощителна. Не е изненадващо, че на строителите било разрешено да се освежат след тежкия труд, като изпият малко от пенливата напитка.

Има безчет антични текстове и картини (като тази на дъртак, който пие бира през дълга сламка от Египет, към 1350 година прочие н. е.), от които излиза наяве, че бирата е била доста почитана.

Преди десетина години японски археолози откриха гробницата на античен производител на бира в град Луксор. Тя е на повече от 3000 години.

Гробницата принадлежи на основния „ производител на бира за боговете на мъртвите “. Стените на камерите на гробницата съдържат дизайни и цветове, отразяващи елементи от ежедневния живот  и египетските религиозни ритуали.

Египтяните популяризират своите предписания за бира из всички краища на Източното Средиземноморие. Смята се, че приготвената по египетски способ бира се е пиела от милиони души в продължение на епохи. Археологически данни за консумация на питието, приготвено по метода на античната просвета, са открити от Ханаан до Древна Елада.

Новооткритата пивоварна в Абидос обаче е най-голямата и най-старата открита до момента.

Лекарства от насекоми- допустимо ли е?

 

Най-старата пивоварна в света е в Египет

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР