Най-старата обувка в Норвегия, използвана по време на бронзовата епоха

...
Най-старата обувка в Норвегия, използвана по време на бронзовата епоха
Коментари Харесай

Как изменението на климата заплашва ледената археология в Норвегия?

Най-старата обувка в Норвегия, употребена по време на бронзовата ера преди към 3000 години, е един от хилядите антични артефакти, възобновени от топящите се планински "ледени петна " в страната през последните две десетилетия.

Това се показва в отчет на норвежкия Университет за просвета и технологии (NTNU).

За разлика от предметите, попаднали в киселинна почва или под големи ледници, артефактите, възобновени от норвежките ледени петна, постоянно се намират в безупречно положение, с минимално разложение и дисторция, даже и след хиляди години.

Това е по този начин, тъй като ледените петна са релативно постоянни, неподвижни и не съдържат корозивни съединения. Идеално непокътнати оръжия, облекла, текстил, растителни и скотски остатъци са излезли от леда, помагайки да се разкрият скъпи данни за хиляди години от норвежката история.

Но в този момент, съгласно създателите на отчета, изменението на климата може да постави завършек на всичко това, написа електронното издание Live Science.

Само за няколко десетилетия големи елементи от ледените петна в Норвегия са почнали да се топят, излагайки неоткритите археологически артефакти на естествените стихии, което значи и съвсем сигурното им заличаване, пишат създателите.

Според изследване, основано на сателитни изображения, направени през 2020 година, над 40% от 10 определени ледени петна с известни находки са се стопили. Учените считат, че е налице сериозна опасност за запазването на откритията от леда, а още повече за самия лед като климатичен "архив ".

Ледени петна се образуват на огромна надморска височина, където снегът и ледът се натрупват и не се топят изцяло през лятото. За разлика от ледниците, ледените петна не се движат, тъй че обектите, отсрочени в тях, могат да останат постоянни в продължение на стотици и даже хиляди години.

Когато ледът стартира да се топи, тези предмети се връщат на повърхността, непокътнати тъкмо както са били, когато ледът ги е погълнал. Въпреки това, в случай че учените не съумеят да възстановят алтефактите скоро след началото на топенето, те бързо могат да бъдат унищожени от естествените стихии.

Археологията на ледените петна е от голяма изгода за откривателите на античните култури, растения и животни в мразовитите райони по целия свят. В Норвегия учените са разкрили хиляди артефакти, принадлежащи на племената от бронзовата ера, които са ловували елени в Северна Европа и Южна Скандинавия.

Северните елени са били привлечени от планинските ледени петна в района през летните месеци, с цел да търсят леговище от хапещите инсекти и жегата. Ловците пък са ги следвали, оставяйки след себе си голям брой скъпи находки.

3000-годишната обувка, открита през 2007 година в планинския регион Йотунхаймен в Южна Норвегия, остава изключителна находка. Поради относително дребния размер, се допуска, че е принадлежала или на жена, или на юноша.

Обувката е открита дружно с няколко стрели и дървена лопата, което допуска, че мястото е било значимо ловно поле. Датирана от почти 1100 година прочие н. е., обувката е освен най-старата обувка в Норвегия, само че евентуално и най-старата част от облекло, открита в миналото в Скандинавия.

По-късните изследвания на обекта Йотунхаймен разкриват още по-стари артефакти, в това число стрела на 6100 години - най-старият предмет, открит в норвежки мразовит слой. Наличието му покрай обувката допуска, че обектът е бил непрестанно употребен от хората в продължение на доста хилядолетия.

Въпреки тези забележителни находки, създателите на отчета се тормозят, че безчет други културни артефакти могат да изчезнат, преди да бъдат възобновени, поради изменението на климата. Доклад на Норвежката дирекция за водни запаси и сила пресмята, че 364 квадратни километра ледени петна - повърхност, почти равна на половината от тази на Ню Йорк, са се стопили от 2006 година насам.

Много дребна част от ледените петна в Норвегия са били систематично изследвани, изключително в северната част на страната, която остава най-вече непроучена. За да ускорят проучванията, учените оферират пускане на национална стратегия за наблюдаване на ледените петна, като се употребяват отдалечени датчици за систематично следене и обезопасяване на всевъзможни обекти, които излизат от топенето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР