Най-скъпо е издирването с хеликоптерС настъпването на зимата любителите на

...
Най-скъпо е издирването с хеликоптерС настъпването на зимата любителите на
Коментари Харесай

ПСС: Не тръгвайте в планината без застраховка

Най-скъпо е издирването с хеликоптер


С настъпването на зимата феновете на белите спортове и на преходите в планините се приготвят за снежния сезон. Освен наложителните екипировка и съоръжение, значимо за туристите е да имат и планинска застраховка, която покрива разноските по другите типове помощ, оказвана от Планинската избавителна работа (ПСС).

“Труд ” се свърза с ПСС, откъдето обясниха за какво е нужна планинска застраховка.
 Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, споделя Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, споделя Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК
“В случай на случай планинската застраховка покрива сериозна част от разноските на ПСС, които потърпевшият би трябвало да заплати напълно, в случай че няма такава – изясни Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК – Често туристите подценяват променливите метеорологични условия в планината, тъй като потеглят от по-ниските елементи в хубаво време, а като се качат, нещата стоят по напълно друг метод. ”

Не би трябвало да тръгваме без зареден телефон и подобаваща екипировка. Необходима е също по този начин предварителна подготовка за маршрута, по който ще тръгнем, и следене на прогнозата за времето. При случай е добре да имаме конфигурирано приложение на своя смарт телефон, показващо точните ни координати.

Най-честите планински акции, които ПСС организира през зимата, са свързани със случаи на контузии по ски пистите, паднали или блъснали се хора, не липсват и произшествия на изгубили се туристи.

Немалка част от акциите на ПСС остават за сметка на службата. “Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, в един миг се отхвърляме, тъй като разчитаме на съвестта на туристите ”, споделя Тотев.
Има и куриозни случаи: “Чуждестранен екскурзиант в Банско, след доста сериозна акция с хеликоптер, бе предаден на спешна помощ и настанен в болничното заведение. Там взима панталоните на доктора. По неизвестно какъв метод, стига до София, качва се на самолета, отпътува си за Англия, и завършваме с този случай ”.
 Планинска застраховка може да се направи за разнообразни периоди и застрахователни суми, изяснява Георги Георгиев, основен изпълнителен шеф на „ Уника живот ” Планинска застраховка може да се направи за разнообразни периоди и застрахователни суми, изяснява Георги Георгиев, основен изпълнителен шеф на „ Уника живот ”
Георги Георгиев, основен изпълнителен шеф на застрахователна компания “Уника живот ”, изясни за “Труд ”, че се оферират два вида планински застраховки – такива, които са включени в цените за въжен превоз картите, както и самостоятелни застраховки, които се продават посредством застрахователни брокери и сътрудници. Покритието на застраховката, включена към въжен превоз картата, е лимитирано до събития, които се случват по време на прилагане на ски пистите и оборудванията.

Другият вид – самостоятелната застраховка, се предлага посредством така наречен стандарт покритие, включващо разноски по избавяне и оказване на първа здравна помощ в лечебни заведения в непосредствена непосредственост до мястото на случая. Към главния пакет могат да се прибавят два спомагателни – за рискови спортове (каране отвън пистите, планинско колоездене, скално катерене и др.), както и за избавяне с хеликоптер.

Индивидуална планинска застраховка може да се направи за разнообразни периоди и разнообразни застрахователни суми съгласно определения интервал. Застрахователната сума за спомагателен пакет за рискови спортове е равна на лимита по главния пакет, цената, която би трябвало да доплатим за него, е равна на сумата, платена по главния. “Ако платим за интервал от 10 дни 10 лв. за главно покритие, още толкоз ще платим и спомагателното ”, изясни Георги Георгиев.

Тарифа


Колко коства помощта на планинските спасители


Видовете помощ, оказвана от спасителите, се заплащат от потърпевшия, в случай че няма застраховка. Цените са следните: трагичен случай в планината – 557 лева, трагичен случай на ски писта – 400 лева, акции за търсене – 724 лева (при повече от 24 часа се заплаща 40 лева на час), акция при лавинно злощастие – 955 лева (при повече от 48 часа се заплаща 40 лева на час), превозване на потърпевш със специфични избавителни средства на ПСС – 160 лева, превозване на труп – 280 лева, поръчка за търсене – 90 лева, първична здравна помощ в избавителен пост или база на ПСС – 30 лева, акция с потребление на хеликоптер – 2800 лева на час.

Застраховки може да се сключат в клоновете на застрахователните компании, както и във всички бази на ПСС в по-големите планински центрове и в някои подстъпи на планините.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР