Най-силното предупреждение за опасни горещини - червен код, е в

...
Най-силното предупреждение за опасни горещини - червен код, е в
Коментари Харесай

Опасни жеги, очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса днес

Най-силното предизвестие за рискови горещини - червен код, е в действие за 17 области на страната през днешния ден. В останалите елементи е разгласен оранжев код, демонстрира информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките.

Метеоролозите чакат рисково високи температури, които ще доближат 41-44 градуса по Целзий в областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Габрово, Велико Търново, Шумен, Русе, Разград, Търговище и Силистра.

" Очакват се съществени разстройства при действия навън. Пътувайте единствено при последна нужда ", поучават метеоролозите. Те приканват да се следват препоръките на управляващите и хората със здравословни проблеми да бъдат изключително деликатни.

По-ниската степен - оранжев код, е в действие в областите Видин, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич. Там се чакат оптимални температури от 38-41 градуса.

" Бъдете готови, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца. Следете прогнозите и действайте съгласно препоръките на управляващите ", гласи предизвестието за оранжев код.

Съвети за предотвратяване и разхлаждане в горещото време четете тук.

Заради високите температури в областите от Дунавската низина е разгласен и екстремален показател за пожароопасност. Опасност от експлоадиране на пожар има в южните области Хасково, Ямбол, Стара Загора, южните елементи от Ямболско и Бургаско, както и в региони от Югозападна България.

В следобедните часове през днешния ден облачността ще се усили, само че вероятността за превалявания е доста дребна.

По Черноморието ще бъде слънчево и парещ, с оптимални температури на въздуха от 32 до 35 градуса, на морската вода - 22-26 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала. Слънчево ще бъде и в планините,където ще духа сдържан до мощен, а по най-високите елементи - краткотрайно плевел вятър, от югозапад. Максималната температура на височина 1 200 м ще е към 33 градуса, на 2 хиляди метра – към 25 градуса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР