Най-силните военновъздушни сили в света – от началото си през

...
Най-силните военновъздушни сили в света – от началото си през
Коментари Харесай

Най-силните военновъздушни сили в света – Топ 10 класация

Най-силните военновъздушни сили в света – от началото си през Първата международна война, въздушните боеве се обрисуват като незаместим детайл от актуалната война. Дървените, покрити с тъкани летящи машини, в последна сметка отстъпиха място на металните бойни машини, оборудвани с усъвършенствана компютърна авионика, свръхзвукова скорост и смъртоносни оръжия.

Тъй като 21-ви век вкарва все по-нестабилен геополитически пейзаж, нациите ще зависят мощно от крилатото си оръжия в борбите за въздушно предимство. Нещо повече, невероятният повтарящ се модел на историята, сочи към от ден на ден огромни бъдещи световни спорове.

Сега ще разгледаме най-силните военновъздушни сили в света. А критериите за този лист се основават на всички видове въздухоплавателни средства, като изтребители, бомбардировачи, самолети за образование, хеликоптери и товарни летящи машини. Разнообразните фактори включват размер на флота, продуктивност, личен състав, бюджет за защита, стратегически съюзи и качество на образованието.

Моля, имайте поради обаче, че с изключение на „ Големите 3 “ (САЩ, Русия и Китай), всеки опит за основаване на дефинитивна система за класиране е въпрос на догадки. Термини като „ най-големият “ и „ най-силният “ постоянно са подвеждащи, което води до повече въпроси, в сравнение с отговори. Дебатът също в никакъв случай няма да удовлетвори изцяло всички страни. Но съгласно другите критерии, ето каква е подредбата на най-силните военновъздушни сили в света:

10. Южна Корея

Всеизвестен факт е, че Южна Корея има проблеми със своя комшия. Споделената граница със Северна Корея и нейният непредсказуем държател Ким Чен Ун прави района на Южнокитайско море едно от най-опасните горещи точки в света. Ето за какво военновъздушните сили на Република Корея не престават да надграждат флота си, с цел да обезпечат оцеляване против противник, податлив към случайно мятане на ракети по същия метод, по който двегодишно хвърля храна на пода.

През март 2019 година Южна Корея получи първия от 40 на брой изтребители F-35 като част от най-голямата си покупка на оръжие до момента. А самолетът Lockheed Martin F-35 Lightning II е просто звяр.

Стелт, едноместен, еднодвигателен, многоцелеви военен аероплан от пето потомство, като е предопределен за всевъзможни наземни и въздушни офанзиви. Най-важното обаче е, че наличието му служи като гибелен възпиращ фактор и обезпечава известно преимущество пред Севера.

9. Япония

Така наречените сили за самозащита на Япония (JASDF)отразяват основния боен приоритет на островната страна: отбрана на родината си от офанзиви по въздух, суша и море. И с основателна причина: Страната на изгряващото слънце остава първата и единствена страна, която е бомбардирана с атомни оръжия.

Добре подготвените водачи на JASDF в този момент се възползват от патрулирането на японското въздушно пространство с първокласно съоръжение от Съединени американски щати, в това число едноместни изтребители F-15J. Япония неотдавна поръча четиридесет и два F-35A Joint Strike Fighters , като в същото време продължи да развива дълго чакания изтребител Mitsubishi F-3 .

Допълнителни американски самолети дават благоприятни условия за ранно предизвестие, като Boeing E-767 и Northrup Grumman E-2C Hawkeye . Япония също би трябвало да придобие най-новите E-2D Hawkeyes в отговор на възходящия брой въздушни прихващания от съветски и китайски самолети.

Но най-голямото главоболие още веднъж е Северна Корея. Още на 2 октомври 2019 година отшелническото царство изстреля изпитателна ракета в Японско море – едно от многото провокативни дейности, които акцентират хлъзгавия скат на възмездие против тази отдалечена страна.

8. Германия

При всичкия си извънреден принос към цивилизацията (Бирата, Бетовен, Братвурст – и това са единствено думите зьапочващи с “б ”) Германия също би трябвало да живее със срамното минало, като е почнала (и е загубила) две международни войни. Но с цел да бъдем почтени, Луфтвафе в действителност е създал най-хубавите аса в двата спора и е пионер на реактивното задвижване. И по този начин с тази популярна история днешните немски Военновъздушни сили остават страховита (макар и малка) бойна мощ.

Германия има почти 400 военни самолета. Това може да наподобява незначително спрямо другите международни военновъздушни сили, като немският флот даже няма самолетоносачи.

Фокусът на Бундесвера върху въздушния пердах включва композиция от застаряващи самолети от ерата на Студената война, както и модерния Eurofighter Typhoon и PANAVIA Tornado IDS (InterDiction Strike). И двамата типа самолета са двудвигателни многоцелеви изтребители , взаимно създадени и създадени от консорциум от европейски сили. Луфтвафе може да се похвали и със мощна ротационна мощ, водена от американските тежки хеликоптери, оборудвани с три инсталирани картечници.

7. Франция

С най-големият защитителен бюджет в Европа, Armée de l’Air е в добра позиция да резервира сигурното си място като международна военна мощ. Dassault Aviation , водещият производител на военни самолети във Франция, дава авионика и авангардни характерности освен на родния екип, само че и на възходящ брой страни, създавайки стратегически съюзи за Tricolor.

Френските военновъздушни сили са съвременна и уравновесена цялост на изтребители, образователни, транспортни и роторни самолети, способни да стартират цялостен набор от интервенции. Но без подозрение водачът на защитата е Dassault Rafale , с оптималната скорост разрастваща 1,8 Mach и голям 10-тонен военен арсенал.

Откакто за пръв път влезе в употреба през 2001 година, Rafale (което значи „ ентусиазъм напразно “) построи добре извоювана известност като един от най-хубавите изтребители в света. Французите пуснаха едноместен двумоторен многоцелеви аероплан в разнообразни задачи и интервенции на НАТО в Афганистан, Ирак, Либия, Мали и неотдавна против силите на ИДИЛ в Сирия.

6. Индия

Индийските военновъздушни сили (IAF) са огромни и мощни и неотдавна станаха доста по-големи и по-силни. На 8 октомври 2019 година Индия получи първият аероплан от общо 36 поръчани Dassault Rafales . Покупката на стойност 8,78 милиарда $ освен разшири 4-тия по величина въздушен флот в света (над 2000 самолета), само че и надгради големия им ресурс от застаряващи руски изтребители МИГ.

Индия към момента поддържа дълбоки връзки с Русия – изключително във връзка с Su-30MKI , многоцелеви изтребител за двама, създаден от основаната в Москва JSC Sukhoi Company и издигнат по лиценз на Hindustan Aeronautics Limited. Индийският министър-председател Нарендра Моди продължава да прокарва лична стратегия за вграждане в Индия, която в този момент включва договорка с Lockheed Martin за произвеждане на крила за F-16. Производството би трябвало да стартира през 2020 година от оборудване в Южна Индия.

Lockheed Martin също наддава за контракт за към 15 милиарда $ за доставка с IAF със 114 бойни самолета. Американският галактически колос даже предложи да реалокира своята индустриална линия F-16 от Съединени американски щати в Индия – и подслади договорката, като особено създаде осъвременена версия на самолета и я преквалифицира като F-21 .

Намирането на място за новата му армада не би трябвало да е мъчно. Индия може да се похвали с 60 авиобази в цялата страна, в това число базата на ледника Сиачен в източната верига на Каракорум в Хималаите. Интересното е, че на надморска височина от над 6000 метра, лавиноопасната зона се намира в неразграничения и оспорван регион на Кашмир, което го прави най-високото полесражение на земята.

5. Обединеното кралство

По време на борбата за Англия през Втората международна война, Кралските военновъздушни сили (RAF) се изправят пред числено превъзхождащия Луфтвафе като част от нашествието на Хитлер в Обединеното кралство. Победата на нацистите би била пагубна за съдружниците и вечно би трансформирала хода на историята. Британските водачи обаче се оправиха ослепително.

Основан на 1 април 1918 година, RAF е най-старата самостоятелна военновъздушна авиация в света. Оттогава английската войска за въздушна война сполучливо пази небето над Англия и упражнява въздействие в международен мащаб, като се придържа към девиза „ Per Ardua ad Astra “ (на латински „ През несгодите към звездите “).

В момента RAF взе участие в 15 задачи на 4 континента в 22 страни. Силата е предвождана от многофункционалния Eurofighter Typhoon и е увеличена с флотилия от застаряващи PANAVIA Tornado GR.4 . Като допълнение към арсенала си британците също по този начин се снабдиха с десетина многофункционални F-35B , включващи малко политане и отвесно кацане (STOVL). Още 122 броя са поръчани като подмяна както на Tornado , по този начин и на Harrier GR9 .

4. Израел

Израелските военновъздушни сили (IAF) са една от най-квалифицираните и софтуерно напреднали сили в света. Те също по този начин получават доста благоприятни условия да го потвърдят. Дългогодишните гранични разногласия, заканите от нуклеарно заличаване и отбраната на античен град, считан за заветен и за трите съществени международни религии, основават претрупан график и огромна неразбория.

Въоръжената въздушна работа се образува не след дълго, откакто Израел получава своята самостоятелност през 1948 година Оттогава IAF взе участие в осем приети войни с арабски страни, както и в голям брой други битки и интервенции в рисковия Близък изток.

Израел разчита най-вече на американски самолети, които включват F-4 , F-15 , F-16 и F-35A Lightning II . Въпреки че самолетите са американско произвеждане, Израел употребява лична електроника на F-15I и F-16I . Атакуващите хеликоптери Apache обезпечават спомагателна огнева мощност при ангажирания от близко, а серията Sikorsky UH-60 Black Hawk е главният транспортьор на войските на IAF .

Сравнително скромният размер на всички въоръжени сили на Израел се компенсира от наложителната военна работа за всички национални жители на възраст над 18 години. В частност IAF е заставен да покрива доста земя, патрулирайки в регион, заобиколен от враждебни сили като Хамас, Хизбула и ИДИЛ. Последните събития в Сирия, включващи изтеглянето на американските войски, единствено ще засилят нуждата от израелска свръх-бдителност на всички фронтове.

Продължаваме с топ 3 на най-силните военновъздушни сили в света:

3. Китай

Исторически видяно, огромните войни, включващи огромно безсилие, нормално благоприятстват страни с повече работна мощ. Въпреки това, водещото в света население от 1,3 милиарда души, съчетано с съвременни технологии, постоянни разноски за защита и ресурси от нуклеарни оръжия, прави Военновъздушните сили на Народната освободителна войска (PLAFF) един всесилен състезател с девиза „ Всичко, което можеш да убиеш “.

Официално учреден на 11 ноември 1949 година, PLAFF продължава да се усъвършенства с взор към бъдещето. Пътят на Китай към рационализация се отразява в оповестения супер стелт, J-20 . Представен за първи път през 2017 година, едноместният, двудвигателен аероплан е първият изтребител от пето потомство в Азия. Въпреки че точните спецификации са покрити с по-голяма загадка, в сравнение с масонските ритуали, Chengdu Aerospace Corporation проектира J-20 като войник ​​за въздушно предимство с прецизни удари. А скорошната покупка на Su-35s от Русия поддържа така и така впечатляващия състав на Пекин.

Китайските военни разполагат и с голям брой смъртоносни безпилотни летателни апарати и хиперзвукови ракети – муниции, които биха могли да унищожат самолетоносачите на врага. Враговете на комунистическата нация биха могли да имат тревожна угриженост за развиването на DF-ZF , безпилотен хиперзвуков планер, кадърен да пътува с няколко хиляди км в час. Китай парадира с някои от най-новите си артикули по време на церемониал, отбелязващ 70-годишнината от Народната република, в плашеща проява на смъртност.

Според пенсионирания капитан от флота Джим Фанел, някогашен шеф на разузнаването на Тихоокеанския флот, DF-ZF отразява уговорката на Китай да създаде оръжия, които биха могли да подкопаят американската противоракетна защита. „ Заплахата от хиперзвукова ракетна офанзива освен въздейства на стандартните военни сюжети, каквито следим да се развиват в Южно и Източнокитайско море, само че също по този начин излага на риск и тактиките за нуклеарна защита на Съединени американски щати “, сподели Фанел.

2. Русия

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година, новосъздадената Руска федерация наследи износени самолети от ерата на Студената война, които се нуждаят от рационализация. Основният ремонт не би бил елементарен в резултат на осакатената стопанска система, обществени безредици и солидна корупция на всяко равнище. Но сходно на актуален Феникс, съветските Военновъздушни сили се издигнаха от пепелта с някогашния офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), днешният президент на Русия.

В днешно време съветските водачи се хвалят доста, с помощта на добре финансираната, държавно построена военна инфраструктура. Водещ фактор е Су-57 , софтуерно модернизиран, многоцелеви изтребител ​​от пето потомство. Тази съветска мечка също може да прави всевъзможни трикове. Су-35 дава на Москва още един първокачествен аероплан, който съчетава пъргавината и гъвкавостта на надеждната платформа Су-27 Фланкер с нова и усъвършенствана авионика.

Накратко, неотдавнашните интервенции в Украйна, Чечения и Сирия – както и честите, неканени посетители във въздушното пространство по света – изпращат мощен и явен сигнал, че президентът Владимир Путин към този момент не се задоволява единствено с дрънчене на сабя.

1. Съединени американски щати

Военновъздушни сили на Съединени американски щати (USAF) илюстрира остарялата сентенция „ мощ в числата “. Същото важи и за „ въпросите с размера “. За сметка на това: чичо Сам разполага с повече военни самолети, в сравнение с Китай, Русия, Индия, Англия, Германия, Япония и Франция. Нещо повече, обединени американският флот и морската пехота основават втората по величина военновъздушна авиация в света, трансформирайки Америка в неоспорим първенец в тежка категория на небето.

Американските самолети са стратегически ситуирани в цялата страна и в Американски територии на 59 дейни бази, 10 взаимни бази и могат да бъдат открити и на “чужда земя ” от Обединеното кралство до Южна Корея.

Докато USAF може да се похвали със комплициран, цялостен инвентар, обхващащ всички аспекти на въздушната борба, F-22 Raptor получава най-високото отличие. Колко мощна е тази граблива птица? Законът на Съединени американски щати не разрешава изнасянето на F-22 в чужбина, а това не е инцидентно.

С това приключва нашата топ 10 ранглиста на най-силните военновъздушни сили в света.

Вижте още забавни и любопитни топ 10 ранглисти!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР