Най-популярният начин за съхраняване на енергия в съвременния свят е

...
Най-популярният начин за съхраняване на енергия в съвременния свят е
Коментари Харесай

Стартъп предлага съхранение на енергия чрез повдигане и спускане на гигантски тухли

Най-популярният метод за запазване на сила в актуалния свят е потреблението на литиеви акумулатори. Новият подход  на стартъпа Energy Vault обаче прави допустимо решаването на казуса със съхранението на сила освен по-евтино, само че и доста по-ефективно. Методът на швейцарските откриватели се основава на потреблението на кинетична сила. Технологията на новата гравитационна батерия предлага покачване на тежки товари на височина в моменти, когато има остатък от сила в системата. Спускането на същите тези тежести ще обезпечи освобождението на сила в пиковите часове. Отбелязва се, че успеваемостта на тази технология доближава 80%.

Идеята е доста елементарна и разработчиците имат вяра, че това е бъдещето. В момента в Швейцария към този момент работи пилотна апаратура, способна да съхранява и доставя до 5 мегавата сила. Освен това е планувано построяването на две по-големи складове в Китай и Тексас. Първият ще е с мощ към 100 мегавата, вторият най-малко 36 мегавата. Проектът включва потреблението на " тухли " с тегло 24 тона пресована почва, с добавка на полимер. Технолозите пресметнаха, че спускането на авансово повдигната тухла ще обезпечи връщане към енергийната система на 1 мегават сила.

Повдигането и спускането на тежки блокове наподобява преференциално и добре замислено решение. Може да се употребява за запазване на слънчева и вятърна сила за бъдеща приложимост, с цел да се понижи зависимостта от въглища, петрол и газ. Този метод изцяло намира място в палитрата на  съвременните еко-тенденции. За бранша на комуналните услуги това е чудесна опция да се приспособява към непрестанно изменящата се среда, когато енергийните запаси освен се повишават в цените, само че може и да станат нищожни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР