Най-новото семейство на гърменското с. Рибново – Къдрие Авди и

...
Най-новото семейство на гърменското с. Рибново – Къдрие Авди и
Коментари Харесай

Младоженци от Рибново взеха акъла на световните медии с обичаите на сватбата си-Снимки

Най-новото семейство на гърменското с. Рибново – Къдрие Авди и Исуф Мусанков, които станаха съпрузи в неделя, се скриха във Велинград да отдъхнат от сватбените безредици, написа struma.com.

Телефоните, пожеланията и поканите за другарства в обществените мрежи обаче и там не ги оставят на мира и се постанова Къдрие да отделя най-малко по няколко часа дневно, с цел да дава отговор на всички.

20-годишната хубавица и брачният партньор й, който е с 1 година по-голям от нея, се прочуха с обстоятелството, че тяхната женитба беше последната за сезона – сватбените ритуали в Рибново се провеждат единствено през зимата, когато хората са свободни от селскостопанска активност, и по тази причина в селото ги  назовават „ бели сватби “.

Другото, с което тържеството им се отличи, беше съществуването на няколко телевизионни екипа от Турция и Германия, които обширно отразиха целия неповторим 3-дневен обред.

Той е обвързван с прословутата „ Гелина “, когато лицето на булката се рисува с бяла багра и върху нея се лепят маниста в красиви фигури, с излагане на чеиза на показ на цялото село, с доста посетители, хора на селския площад и необикновено въодушевление.

Къдрие е възпитаничка на СОУ „ Йордан Йовков “ в с. Рибново и сега е студентка по начална педагогика с непознат език в Югозападния университет в Благоевград. С Исуф се познават от деца, само че са дружно от 7 години.

За сватбата си младата жена споделя с усмивка, изключително когато се сети какъв брой впечатлени останали екипите от Германия, които за пръв път участвали на неповторимата рибновалийска женитба.

„ За нас това в Рибново е нещо обикновено, което се случва всяка зима, само че те за пръв път виждаха такова нещо “, спомня си Къдрие.

Гостите останали изумени както от изрисуваното й лице и булчинския тоалет, по този начин и от броя на гостите – към 1200 души, които родителите на младоженците нагостили в два следващи дни.

Окончателно пък се шашнали от купищата мебели, покривки, ковьорчета, бяла и черна техника, домакинска посуда, спално долни дрехи и всичко друго, представляващо чеиза на фамилията, които мъжете в двете семейства подредили и провесили на специфични телове над улицата, с цел да могат всички да ги видят.

На въпроса къде ще прибере всичко това красивата рибновалийка изясни: „ Имаме си наша къща, която се строи на момчето от родителите за нас. Все още не е изцяло подготвена, по тази причина ще останем в неговия дом за избран интервал от време.

Чеизът и облеклата, които бяха от неговото семейство, са прибрани в дома им и когато създадем нашата къща, ще пренесем всичко, което ни е належащо за обзавеждането “.

Къдрие посочи и че самата тя има много ефективно присъединяване в изработката на личния й чеиз. „ Мога да шия ръчно на ръка, да оплитам, веза и така нататък Работихме по него както аз, по този начин и сестрите ми и родителите ми “.

След почивката във Велинград тя и Исуф ще се върнат в Рибново и до момента в който Къдрие се подготвя за изпитната сесия, той към този момент като глава на фамилията има задача да уреди летния им гурбет. Всяко лято двамата с него вървят на работа в чужбина, където се трудят във заводи или на полето.

Въпреки герданите с банкноти, които получиха на сватбеното си празненство, младото семейство не счита да се откаже от работата зад граница и тази година, тъй като занапред имат дом за стягане.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР