Най-новото парче на Никеца - Girl, I Wanna Be Your

...
Най-новото парче на Никеца - Girl, I Wanna Be Your
Коментари Харесай

Музикантът Николай Воденичаров-Никеца пред Lupa.bg: Българската музика е в своя ренесанс, хората се отвориха към авторските песни

Най-новото парче на Никеца - „ Girl, I Wanna Be Your Girl “ към този момент може да бъде слушано във всички музикални платформи. Жизнерадостен и изпълнен с комизъм е и клипът към песента. „ Girl, I Wanna Be Your Girl “ е част от идния солов албум на Николай Воденичаров, който той приготвя в идващите месеци. Освен със солови концерти истинският артист, китарист и текстописец се изявява и с групата си Casual Threesome, както и като гост-вокалист и на други банди, измежду които и P.I.F. Никеца е благополучен и че е част от рок операта " Исус Христос суперзвезда ", сложена от Веселка Кунчева в Пловдив. Музикантът се превъпъщава надарено в сложния облик на Исус. С Никеца беседваме за новата му ария, за любовта, за другарството и за новите провокации пред него.



- Никец, какво те предизвика да създадеш новата ти ария “Girl, I Wanna Be Your Girl ”?

- Парчето е безусловно първично пояснение в обич, което е и много хумористично, а на моменти даже брутално. В песента и в клипа към нея има провокация, само че ние живеем и в подобен свят на провокациите. Затова и в парчето има доста възприятие за комизъм. В песента има игра на думи. Лирическият воин споделя на половинката си, че ще се омъжи за нея пред всеки Бог, който тя избере, че би приел всяка вяра поради нея и че даже може да се обърне към Исус. Този текст го написах преди да играя Христос в рок операта „ Исус Христос суперзвезда “ и по-късно си споделих: „ Гледай какво съвпадане “.

- Да, забелязах този подробност в песента и щях да те запитвам дали ролята ти на Исус те въодушеви ненапълно за този текст?

- В случая не. Текстът на песента е преди Христа и просто песента си е знаела, че аз ще играя Христос. (усмихва се) И в този момент към този момент взех решение текстът да се трансформира в ария. Записах музиката дружно с Ангел Дюлгеров, който свири на китара в парчето и с Мартин Стоянов – Мартист, който е на пианото. Клипът е сниман напълно в Пловдив за един ден. Идеята за видеото е на режисьора Цвети Пеняшки. Искрено му благодаря. Самият клип способства за разбор на парчето. Аз бях слисан позитивно от моя другар Цвети, който видя песента по този метод.

Един човек толкоз доста е влюбен в половинката си, че е подготвен да направи всичко. Хуморът е тъкмо в това – той я вижда като богиня във всеки един миг, вижда я примерно, че тя върви ефирно, а в действителност тя си влачи краката. Той си показва по какъв начин тя яде грозде, а действително половинката му яде някакъв домат, тъй като й се супер неприятно да изяде яйцата, които той й е приготвил и се мръщи, че той е поставил в чинията два домата, а не три. Готино е, че не пея в клипа. (смее се). Накрая видеото приключва с единственото запяване от моя страна и то в последния миг. Независимо от всичко любовта продължава. Този клип за мен в действителност е филм и е първото видео към моя ария, в което взех решение да не пея. И Цвети по този начин предложи и аз се съгласих. С него се сближихме около „ Исус Христос суперзвезда “, където той играе Пилат, а аз - Исус.



- Наскоро по време на твой концерт в столичен арт клуб ти извърши една от ариите на Пилат в рок операта – „ Pilate`s Dream “. Доста забавно беше и като осъществяване, и като визия, тъй като лампите над теб, които бяха под формата на кръг, стояха над теб като ореол. Ето още една ефектна случайност в подтекста на това, което ти сподели за текста на новата ти ария и инцидентната й връзка с ролята ти на Исус. 

- Много ти благодаря. Аз доста обичам „ Pilate`s Dream “. Това ми един от обичаните моменти в рок операта. И Цвети я извършва брутално. Цялата картина е доста готина, само че ние не можем да се забележим в никакъв случай в профил двамата.

- А по какъв начин би определил новата си ария като жанр?

- Аз обичам да се варирам и да имам всевъзможни части. Според мен всеки един създател би се радвал да може да каже с ръка на сърцето, че една ария е друга от друга. Надявам се, че във всяка моя ария има нещо друго. Поне по този начин го чувствам. Отдавна не съм записвал толкоз пламенно парче, толкоз танцувално и бързо. Ударите в минута са доста по-бързи от предните ми части. Бийтът е по-бърз.

Вдъхновявал се съм от пънка и от рокендрола. Повече от 10 години свирим песни на Beatles и на мен това парче ужасно доста ми припомня на Beatles и на Rolling Stones. Бих желал да благодаря на " Nice Guys Films " и на Никола Николов, който снима видеото на “Girl, I Wanna Be Your Girl ” и на невероятната балерина Александра Савова – Аля, която изигра моята половинка. Тя е и на плаката на „ Исус Христос суперзвезда “ и долу до мен й се вижда хубавото лице.



- Явно Пловдив те въодушевява за хубави неща.

- Пловдив ми е доста обичан град. Винаги съм го харесвал, а от три години, откогато играя Христос в Пловдивската опера, съм влюбен в Пловдив.

- Лесно ли превключваш от едни музикални стилове на други? Вокалист си на твоята група Casual Threesome, гост-вокалист си на P.I.F., пееш в „ Исус Христос суперзвезда “. В началото на април т.г. беше доста впечатляващо, че в една и съща вечер извърши ариите на Исус, а незабавно по-късно с Владо Михайлов, който е Юда в рок операта, се качихте на сцената на нощен клуб в София, с цел да изпълнявате обичани песни с P.I.F.? Уморителен ли е този темп за един актьор и музикант или в противен случай - това ви зарежда? 

- Беше доста крепко тогава. Превключва се на разнообразни стилове. В случая доста елементарно превключих от ариите на Исус на песните на P.I.F., тъй като бях и с Владо Михайлов. И стана доста прелестно. Имаш приятелско рамо и можеш по-лесно да летиш. По-леко ти е. Аз обичам да върша такива неща. Натоварващи са, малко е комплицирано от време на време, само че отвреме в точния момент може. Особено, когато си квалифициран, въодушевен и имаш другари до себе си, просто го правиш и пееш.



- Откъде черпиш тази сила в една вечер да имаш осъществявания на две разнообразни подиуми от време на време и в разнообразни градове?

- Зарежда ме хубостта на приказката, в която вземам участие. След представлението на „ Исус Христос суперзвезда “ без значение, че съм ужасно изтощен, съм извънредно зареден. От момента, в който слизам от кръста до края на поклоните – се усещам в страхотна еуфория, все едно тъкмо тогава ме хваща опиатът, който нагледно казано съм взимал час и половина, до момента в който тече спектакълът. И по-късно съм като отвързан. Ако ми е добре гласът, тогава съм още по-разпят и след представлението съм подготвен да пея общо взето всичко. Разбира се има и случаи, когато гласът ми е изнемощял и след Исус не мога да пея.



-  И в този момент следва рок операта да бъде показана още веднъж на Античния спектакъл в Пловдив на 9 и 10 август в разгара на лятото и на жегите.

- На мен жегата ми е обичаното време. Така групирам сила за цялата година.

- Вълнуваш ли се, че ще играете пред създателя на либретото Тим Райс?

- О, да. Всички се вълнуваме, само че мисля, че напрежението от вълнението спада, тъй като се разпределя в голямо тяло, което е екипът на „ Исус Христос суперзвезда “. Всички сме дружно и във вълнението. Готови сме!

- Макар че си октомврийско дете очевидно предпочиташ лятото.

- Да, само че съм роден в последния парещ ден на есента, когато е било над 30 градуса. Времето се е развалило откакто съм се родил. (смее се) Но на 7 октомври е било супер горещина. Но към този момент като са ме изписвали от родилния дом е било есен и е валяло дъжд. Може би и по тази причина обичам всички сезони и надлежно обичам и всички настроения, които носят сезоните и това го влагам и в песните си. Обичам да се варирам. Обичам да си променям тоналността. Например “Girl, I Wanna Be Your Girl ” е в „ до “. В „ до “ е и „ Дойдох да те взема “. Следващото парче примерно ще е в „ сол “.



- “Girl, I Wanna Be Your Girl ” ми се коства като продължение на „ Дойдох да те взема “ – разказът като че ли прелива от едното в другото парче. Може би би трябвало да напишеш и трета ария в тази стилистика, с цел да продължи историята на лирическите герои.

- Може да се каже, че в “Girl, I Wanna Be Your Girl ” двамата към този момент нямат проблеми. Любовта им е потръгнала, драмите са минали. И той и тя са избягали примерно в Мексико и може да се радват на живота. (смее се)

- Би ли си пробвал шанса в чужбина?

- Според мен живеем в такова време, че който откъдето е, може да стигне на всички места и занапред ще излизат български реализатори и ще се връщат. Ние сме едно голямо световно село и това е хубаво. След като Марая Кери е слушала онази изпълнителка, която пя „ Кен лий “, някой ден може да ми се случи да пея на „ Уембли. “ (смее се) И освен аз. Пълно е с хубава музика. Ние се намираме в ренесанса на българската музика. Тепърва най-хубавото следва.

Преди десетина години, когато започнах съществено да се занимавам с музика, нещата не стояха по този начин, хората не бяха толкоз отворени, не бяха толкоз жадни за авторска музика, чорбаджиите по заведенията също не бяха толкоз отворени. Можеше да очакваш доста малко като възнаграждение. Никой не искаше да слуша твоите части. И даже са ми казвали: „ Да не почнеш в този момент да ми свириш твоя ария. Свири ми The Doors ". И идва и ти бута пари в джоба. Тези неща са за друго място. Има си хора за това, нямам нищо срещу, само че аз желая да върша моята музика и се веселя, че мога да го върша. И не бързам да излизам към този момент на открито. Тук имам хубави неща, за които си коства да оставам и да пиша, и да създавам.



- Чувстваш ли, че това ненапълно отрицателно отношение към осъществяването на авторски части от български музиканти се промени към положително?

- Да, виждам тази смяна и това ужасно доста ми харесва. Нещата се обърнаха към положително.

- Може би най-сетне пристигна времето, когато актьор, който основава музика в България може да се устоя посредством творчеството си.

- Да си музикант и да си актьор е като всяка друга специалност. Не ми харесват мнения от вида: „ Е, доста гладно, смогвате ли? “ Не бих желал да наскърбявам никоя специалност, тъй като всяка специалност е значима, откакто има хора, които я правят. Аз мога да пея и по тази причина пея. В същото време всички имат потребност от това да се забавляват и не е елементарно да забавляваш хората непрекъснато. Никой не те пита по какъв начин се чувстваш ти, когато забавляваш някого.

Наскоро гледах един остарял филм за Ибряма „ Сънувам музика “, юридически през 1983 година Ако го срещна този човек ще му се поклоня. Поклон пред него, да ни е жив и здрав! Невероятен талант! Седях и плаках, до момента в който слушах какви изводи прави Ибряма за живота и за музиката. Аз се изучавам от него. Неговите мисли са настоящи и сега. Той споделя, че да вземем за пример човек през целия ден е работил на полето и идва да си пийне, да се отпусне, да се забавлява. Никой не те пита ти като музикант по какъв начин се чувстваш. Човекът, който през целия ден е работил на полето не може да  разбере актьора, че примерно е трагичен за нещо. Не се интересува, че в същия ден ти си пътувал 10 часа от Кюстендил до Варна, с цел да изнесеш концерт или зрелище.



- Никец, какви приятни концерти и планове ти предстоят през лятото и в околните месеци?

- Много ми е прелестно, че Влади Михайлов ме предложения на неговото турне и ще вземам участие дружно с група SLNG, и с P.I.F. Заповядайте всички. Първата дата от турнето е 21 август на Sofia Summer Fest. Ще бъдем и в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Много яка стратегия сме ви спретнали. Ще има веселба с песни на P.I.F., SLNG, " Сафо ", REWIND и евъргрийни, с които ще ви разцепим. През септември още веднъж ще играем спектакъла " Мелофобия ", който направихме дружно с Милица Гладнишка, Милена Маркова-Маца, Иван Велчев и Мирослав Иванов и с режисьора Цвети Пеняшки. Имам участия в разнообразни градове, в някои от тях не съм ходил до момента и това също доста ме зарежда. Имам и още изненади, скоро ще издам и тях. 

- Къде и по какъв начин си почиваш сред концертите през лятото?

- Сега съм на лов на риба. Изкарах 10 попчета и една червеноперка. Това е непростимо за река Тунджа. Попчетата са станали някаква злина. Пренасят ги от морето в реката, те ядат хайвера на другите риби, развъждат се и съвсем не излиза друга риба. Иска ми се да мога да уловя каракуда, мряна, щука, сом, кефал, уклей, шаран – всички тези риби по принцип ги има в Тунджа. Иначе на всички момчета и девойки искам прелестно лято.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР