Предполагам, че скоро ще имаме нов главен секретар на МВР.

...
Предполагам, че скоро ще имаме нов главен секретар на МВР.
Коментари Харесай

Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Следващата сглобка си освободи 2 работни места на високо ниво след акцията в Митниците

Предполагам, че скоро ще имаме нов основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Това най-вероятно ще се случи по време на служебния кабинет. На Калин Стоянов няма да е мъчно да уточни име, защото познава добре наличния си състав. Това съобщи в изявление пред Lupa.bg някогашният вътрешен министър и сегашен юрист Емануил Йорданов.

- Днес президентът Румен Радев издаде декрет за освобождението на Живко Коцев от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Нарушен ли е законът, защото Коцев е в болничен?

- Щеше да има нарушаване, в случай че правните отношения бяха трудови. При основния секретар те не са такива. В неговия случай би трябвало да има решение на Министерски съвет и по-късно декрет на президента. В правото се споделя комплициран в действителност състав.

- Има ли период за избиране на заместител на Живко Коцев? Може ли по време на служебния кабинет това да се случи?

- Законът не прави разграничаване сред длъжностен и постоянен кабинет. Трябва да има предложение на вътрешния министър, решение на Министерски съвет и издаване на декрет от президента. Няма избрани периоди за сходна процедура в закона. Само че в случай че вътрешното министерство остане дълго време без основен секретар, няма да наподобява съществено. Предполагам, че в близко време ще имаме нов главсек. Министърът работи от месеци, познава персоналния състав на ведомството си, тъй че няма да е проблем да уточни някого.

- Организираха се митинги против Калин Стоянов, имаше апели да не влиза в служебния кабинет. Димитър Главчев трябваше ли да се съобрази с тези претенции?

- Както българското общество е разграничено на две, по този начин и политически сили. Затова нещата опират до визията на министър-председателя. След като Главчев го е показал за вътрешен министър, оттова нататък действията са ясни – той ще си прави работата, а хората, които не го харесват, ще продължат да го вършат. Не би трябвало да забравяме, че това е първият вътрешен министър в интервала на Прехода,.който повтаря мандат.

- А каква е вашата оценка за неговата работа?



- Трудно е за подобен къс интервал да го оцениш. Не би трябвало да забравяме частичния му триумф във връзка с Шенген. Той обаче носи рецензии за митингите на футболните почитатели, за случая в Стара Загора, при който бе пребит до гибел от служители на реда човек.

- Акцията на ДАНС в " Митниците " повече политическа или повече престъпна е?



- Водещото е политиката. Следващата сглобка си освобождава две работни места на високо равнище.

- Трябва ли да бъде разпитан Бойко Рашков поради фотосите с контрабандиста Марин Димитров?

- Много фотоси са излизали. Сутринта слушах Цветан Цветанов по Националната телевизия, който напомни случая с кюлчетата и пачките. Само че на фотосите тогава нямаше пудел. И от тях нищо не излезе. Наказателните производства не са лексикон, с цел да се занимаваме със фотоси. Ако се върнем обратно във времето, в един вестник имаше фотография по какъв начин съм на мач на Левски. Там беше моя сътрудник Иван Петров, тогава апелативен прокурор на София. Ръкуваме се и си приказваме, а на задния ред седи Мейкъл Чорни, който по-късно изгонихме от България. Така че и на мен можеха да ми кажат, че съм непосредствен с Чорни. Иди разбери какво става.

- Как ви наподобява новият длъжностен кабинет?

- Прилича на подобен. В днешно време доста мъчно можем да се ориентиламе кой чий кадър е, тъй като в началото се декларира, че някой е кадър на една партия, след това партията се отхвърля от него и друга го пази. Затова би трябвало да стигнем до идващия постоянен кабинет, по този начин ще се види кой кой е.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР