Най-новите данни за демографската картина в Китай, оповестени вчера от

...
Най-новите данни за демографската картина в Китай, оповестени вчера от
Коментари Харесай

Китай в демографска криза: Вече стимулира раждаемостта

Най-новите данни за демографската картина в Китай, оповестени през вчерашния ден от Националната статистическа работа на страната, се оказаха тревожни за втората по величина международна стопанска система: за пръв от повече от 60 години се регистрира негативен приръст на популацията на страната. За последната година то е намаляло с близо 850 000 души и в този момент е 1,411 милиарда души при 1,412 милиарда в края на предходната година. Какви са ограниченията, които прилагаше до момента държавното управление в Пекин, с цел да се бори против задълбочаващия се проблем, само че към този момент не съумяват да доведат до превръщане на негативната наклонност?

is experiencing population decline for the first time in 6 decades sound alarm on demographic crises.
— Vosa Tv (Official) (@vosatvofficial)
Въпреки че популацията на Китай остава голямо, изнесените данни са тревожни, тъй като това значи начало на развой, който се чака да продължи дълго и който ще има обилни икономически последствия, отбелязва Ройтерс.

За тази задаваща се демографска рецесия се говореше от години, заради което китайските управляващи започнаха следните ограничения:

Отмяна на политиката на едно дете 

Между 1980 и 2015 година Китай беше възприел по този начин наречената политика на едно дете, при която заради опасения от вероятните негативни социално-икономически последствия от съществуването на голямо население управляващите не разрешаваха на фамилиите да имат повече от едно дете. Мярката се прилагаше строго, като нарушителите се глобиха, а майките постоянно бяха принуждавани да вършат аборт, показва Ройтерс. Тя докара до доста случаи на полово стимулирани аборти, при които заради обичайни локални културни схващания хората сами вземаха решение за спиране на бременността, в случай че детето няма да е момче.

Според китайските управляващи посредством тази политика са избегнати 400 милиона раждания. През 2016 година те разрешиха на фамилиите да имат и второ дете, а от 2021 година им се позволява да имат трето.

Стимули 

Но освен политиката на едно дете възпираше китайците да раждат деца – такива фактори се оказаха и високите разноски за обучение и развъждане на деца и заради това доста фамилии или имат единствено по едно дете, или въобще нямат деца.

Затова с цел да насърчат раждаемостта, от 2021 година управляващите по места вкараха тласъци, като да вземем за пример данъчни отстъпки, по-дълго майчинство и жилищно субсидиране. Същата година централното държавно управление в Пекин забрани частните уроци по главните образователни предмети и предложи опция за спомагателни часове за учениците в почивните и празничните дни. Причината бе, че бизнесът с частните уроци по този начин се бе увеличен, че цените за тях бяха станали надали не непостижими.

Други мерки 

Сред другите ограничения, които управляващите възприеха за битка с демографската рецесия, беше решението от август предходната година на Националната здравна комисия да призове централното и районните държавни управления да усилят разноските си за репродуктивно здраве и за възстановяване на изискванията за развъждане на деца.

Миналата година Държавният съвет заяви, че се вкарват нови ограничения за поощряване на по-гъвкавото работно време и за предоставяне на опция на чиновниците с деца да работят от у дома. Освен това той подреди на локалните органи на властта да обезпечат преимущества при настаняването на многодетните фамилии в държавни жилища, като да вземем за пример да им се обезпечават по-големи жилища.

В Шънчжън, град в Южен Китай, родителите получават помощ от по над 6000 юана (890 долара) на година за всяко дете, до момента в който навърши тригодишна възраст.

В Цзинан, столица на провинция Шандун, майките с второ и трето дете могат да получават ежемесечна дотация от 600 юана, още веднъж до момента в който детето не навърши тригодишна възраст.

Какви са измеренията на кризата 

Поначало даже за доста от най-богатите страни по света е мъчно да решат въпроса със застаряването на популацията, което се явява спирачка за икономическия напредък, само че съгласно някои специалисти, за разрастващи се страни като Китай да се оправят с този проблем може да се окаже още по-сложно.

„ Китай застаря, преди да забогатее “, сподели пред Асошиейтед прес И Фусян, демограф и специалист по китайски демографски трендове от Уисконсинския университет „ Мадисън “.

По думите му спадът в популацията на Китай е почнал с девет-десет години по-рано от плануваното от китайските управляващи и Организация на обединените нации. И означи, че страната дълго време е била с най-голямото население в света, само че добави, че скоро Индия ще я изпревари, в случай че към този момент не я е изпреварила.

’s population started shrinking in 2022 for 1st time in six decades as births decline from 10.6mln to 9.6 mln despite efforts to enourage bigger families. A total of 10.41 million people died, Nation facing increasingly seriously demographic crises
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner)
Според проучванията на специалиста намаляването на популацията в действителност е почнало още през 2018 година, което демонстрира, че демографската рецесия е „ доста по-тежка “, в сравнение с се е считало. Раждаемостта в Китай е една от най-ниските в света и е сравнима с тази в Тайван и Южна Корея, сподели И Фусян.

Това по думите му значи, че „ действителните размери на демографската рецесия са невъобразими и че цялата обществена, икономическа, отбранителна и външна политика на Китай в предишното се е основавала на неверни демографски данни “. Задаващата се китайска икономическа рецесия ще бъде по-тежка от тази в Япония, където като една от аргументите за дългогодишния стопански застой се сочеше намаляването на популацията, добави специалистът.

Ако се подходи вярно към казуса, няма безусловно да докара до намаляване на стопанската система, съобщи пред Асошиейтед прес Стюарт Гийтъл-Бастън, професор по социология в Университета „ Халифа “ в Абу Даби.

„ Това е огромен психически проблем, може би най-големият “, сподели той. „ Населението на Индия е доста по-младо и се усилва. Но има доста аргументи, заради които не трябва да се счита с цялостна увереност, че в близкото бъдеще Индия безусловно ще изпревари Китай стопански. “

China has hit a historic turning point: The number of people in the world’s most populous nation fell last year for the first time in decades
— WSJ China Real Time (@ChinaRealTime)
Като една от многото спънки пред Индия в конкуренцията с Китай Гийтъл-Бастън показва фактори, като да вземем за пример доста по-ниската трудова претовареност измежду индийките спрямо китайките. „ В прочут смисъл може да се каже, че въпросът не е с какво население разполагате, а какво вършиме с него “, сподели той.

За задълбочаването на демографския проблем признават и в самия Китай. Водещото англоезично хонконгско издание „ Саут Чайна морнинг пост “ означи във връзка на изнесените през вчерашния ден данни от статистическата работа, че те са посочили, че демографската рецесия продължава да се задълбочава. Но още по-красноречиво приказва оценката на изданието, че те са и нагледна илюстрация, че ограниченията за насърчаване на раждаемостта не дават стремежи резултат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР