Най-накрая от днес собствениците на многофамилни жилищни сгради могат да

...
Най-накрая от днес собствениците на многофамилни жилищни сгради могат да
Коментари Харесай

Европрограмата за саниране на блокове официално стартира

Най-накрая от през днешния ден притежателите на многофамилни жилищни здания могат да подават документи за кандидатстване по Програмата за енергийно възобновяване на жилищния фонд. Тя се финансира с близо 1.4 милиарда евро от Плана за възобновяване и резистентност и трябваше да започва още през ноември.

Сега от Министерството на районното развиване (МРРБ) оповестяват, че към този момент са оповестени Насоки за кандидатстване по първия стадий на процедурата. Документи ще се подават до 31 май 2023 година, а не до април, както бе заложено в началото. Срокът е продължен поради непрекъснатото отсрочване на старта на програмата, което доста съкратяваше времето за подготовка на документи и проучване на постройките.

Припомняме, че кандидатстването трябваше да започва на 15 ноември, само че след това бе заложен нов период – краят на ноември и началото на декември. Причината бе обвързвана с промени в Наредба за техническите условия към енергийните характерности на постройките.

Експерти изказваха терзания, че санирането може да е неефективно, защото средствата ще стигнат за обновяването на едвам 1200 многофамилни жилищни здания. В последния миг мярката бе трансферирана за ръководство на общините, което също породи напрежение.
Финансирането през двата стадия
През първия стадий постройките ще бъдат финансирани със 100% грант и поради това общият запас е в размер на малко над 1.2 милиарда лева През втория стадий ще се финансират 80% от разноските за енергийно възобновяване, а останалите 20% ще бъдат обезпечени със самоучастие на притежателите. В този стадий обезпечения запас е в размер на 282.4 млн. лева Кандидатстването ще започва след края на първия стадий и ще завърши до 31 декември 2023 година

Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Основната цел на програмата е възстановяване енергийните характерности на жилищните здания, постигане на клас на енергопотребление „ В “ на многофамилните жилищни здания, понижение на енергийното ползване на страната, съкращаване на излъчванията на парникови газове, реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект от жилищния сграден фонд.

Към сегашния миг едвам 7% от площта на населяваните жилищни здания (построените след 2010 година и обновените) е в сходство със актуалните условия за ЕЕ. Според осъществения обзор на необновените жилищни здания по енергийни характерности и ползване на сила, 90% от необновените здания се характеризират с най-лоши енергийни характерности – с класове на енергопотребление E, F и G.

Насоките за кандидатстване са оповестени на електронната страница на Министерство на регионалното развитие, раздел „ Проекти по НПВУ “, както и на портала на ИСУН 2020.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндържавно саниране стратегия за саниране саниране на здания енергийно възобновяване проект за възобновяване жилищен фонд Министерство на районното развиване и благоустройството кандидатстване ПоследниНай-четениГрадоустройство 20 Европрограмата за саниране на блокове публично започва Транспорт 172 След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Накратко 68 Вечерни вести: „ Лукойл Нефтохим “ внесе 90 млн. лева в бюджета; Настояват за промени в ПВУ Енергетика 160 На първо четене: Парламентът забрани на „ Лукойл “ да изнася горива Любопитно 14302 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2249 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Политика 1720 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новини17:31 Европари 20 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР