Най-накрая! Изминаха близо три години от успешното кацане на марсохода

...
Най-накрая! Изминаха близо три години от успешното кацане на марсохода
Коментари Харесай

Най-детайлните снимки на залез на Марс!

Най-накрая! Изминаха близо три години от сполучливото кацане на марсохода “Кюриосити ” през 2012 година и екипът на задачата се престраши да насочи мощната камера MastCam към залязващото Слънце. Търпението е добродетел и чакането си заслужаваше. Снимките най-сетне бяха направени на 15 април 2015 година.

Няколко думи за това по какъв начин наподобява залезът на Марс. Атмосферата на Червената планета е наситена с прахови частици, които имат червен цвят. Така че денем, когато Слънцето е високо над хоризонта и времето  е ясно, небето има червеникав нюанс. Но при залез същите тези частици разсейват алените лъчи. Затова когато Слънцето залязва, небето на Марс наподобява синьо!

Това е тъкмо противоположното на Земята – денем небето е ясно синьо, само че при залез синята светлина се разсейва от атмосферата и тук, на Земята,  залезът придобива червеникави и оранжеви оттенъци.

Снимките на “Кюриосити ” бяха в началото направени черно-бели, с Байерова матрица. Обяснение за този вид матрица има на уеб страницата Planetary.org (справка). Дамиа Буик от Планетарното общество е обработила фотосите с GIMP и GMIC за пресъздаване на цвета. Приложена е още малко графична обработка с Pixelmator, с цел да се отстранен гадните ленти от претрупаните пиксели.

Резултатът е замайващ!

 

Залязващото Слънце на Марс, снимано от марсохода “Кюриосити ” на 15 април 2015 година. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic

Всички фотоси можете да разгледате на следния адрес:

http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2015/0506-sunset-on-mars.html

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР