Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи

...
Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи
Коментари Харесай

НАСА изпраща най-мощната ракета към Луната

Най-мощната галактическа ракета, която в миналото е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида в понеделник. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 година, написа " Гардиън ".

Artemis 1, включваща Orion - шестместна капсула за проучване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, ще излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от галактическия център " Кенеди ", който провежда лунните задачи на " Аполо " преди половин век.

Освен грандиозното шоу, което се чака да притегли стотици хиляди фенове на крайбрежието на Флорида, НАСА има предпочитание да покаже напредъка, който е постигнала в напъните си да изпрати астронавти назад на Луната.

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще мине изключително покрай нея.

Екипаж на Orion няма да има, ще са сложени специфични манекени в скафандри, което ще разреши на НАСА да оцени по какъв начин скафандрите от ново потомство реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи към капсулата като знак за нулева гравитация.

На мястото на командира на Orion ще бъде капитан Муникин Кампос. Това в действителност е манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, който изигра съществена роля в разрешаването на изключителната обстановка, зародила по време на задачата " Аполо " 13. Манекенът ще бъде оборудван с два датчика за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са поставени сензори за следене ускорението и вибрациите по време на задачата. Манекенът ще носи и новия костюм на Orion - Crew Survival System, предопределен за носене от астронавтите по време на изстрелване. 

На другите кресла ще бъдат разположени Хелга и Зохар. Торсовете на манекените са направени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на дамата. Двата торса имат повече от 5600 датчика и 34 радиационни детектора за премерване на радиационното облъчване по време на задачата.
Манекените са част от радиационния опит Matroshka AstroRad, съдействие сред Германския аерокосмически център, Израелската галактическа организация, НАСА и институции в голям брой страни. Зохар ще носи AstroRad, жилетка за отбрана от радиация, с цел да тества какъв брой ефикасна може да бъде, в случай че бъдещите екипажи се сблъскат със слънчева стихия.

Alexa на Amazon ще взе участие в пътуването като софтуерна проява, създадена сред Lockheed Martin, Amazon и Cisco. Технологичната проява, наречена Callisto, включва преконфигурирани версии на Alexa, гласовия асистент на Amazon и платформата за телеконференции Webex на Cisco, с цел да се тества по какъв начин тези приложения работят в космоса. Callisto е вградена в централната подпора на Orion. Сензорният екран ще споделя видео и аудио онлайн сред галактическия транспортен съд и Центъра за надзор на задачата " Джонсън " в Хюстън.

На борда ще има и голям брой други предмети. Ще се вози и овцата Шон, пратена от Европейската галактическа организация. Четири минифигурки на " Лего " също ще са в " Орион ". Всъщност официалният полетен комплект на Artemis I, който включва хиляди продукти, съдържа разнообразни лепенки, игли и флагове, които след това ще бъдат раздадени като сувенири.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е плануван за май 2024 година, превозвайки четиричленен екипаж до Луната и назад без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от " Аполо " 17 през декември 1972 г. 

Източник: БГНЕС

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР