Най-мощната и чувствителна камера в света – DEC (Dark Energy

...
Най-мощната и чувствителна камера в света – DEC (Dark Energy
Коментари Харесай

Най-мощната камера в света не откри следи от гравитационните вълни

Най-мощната и сензитивна камера в света – DEC (Dark Energy Camera), не е съумяла да откри оптични следи от гравитационните талази, чието изобретение бе оповестено от физиците от колаборацията LIGO, се споделя в публикация, оповестена в сп. Astrophysical Journal Letters.

Суперкамерата DEC с резолюция рекордните през днешния ден 570 мегапиксела, пристъпи към търсенето на тъмната сила през септември 2013 година. Тя се намира на 4-метровия телескоп Бланко в чилийската обсерватория Серо Тололо.

Тази камера е способна да „ улови “ в един кадър към 100 000 галактики на разстояние до 8 милиарда светлинни години.

„ С неспокойствие чакахме първото разкриване на гравитационни талази, с цел да можем да насочим DEC в тази точка и да стартираме търсенето на изблика светлина, който може да са изпуснали обектите, породили тези талази. Нашата камера се явява най-мощният инструмент в света за решение на сходни задания “, споделя Едо Бергер (Edo Berger) от Харвард-Смитсъниънския астрофизичен център в Кеймбридж (САЩ).

Камерата DEC. © Reidar Hahn/Fermilab

Както бе обявено по-рано, с помощта на това, че гравитационните талази са били закрепени по едно и също време от двата детектора на LIGO, учените знаели къде почти се е случило сливането на черните дупки – в много необятна „ линия “ с дължина 600 градуса на небето на Южното полукълбо на Земята.

Използвайки този сектор като ориентир, Бергер и сътрудниците му повече от три седмици го следили с DEC в вярата да „ уловят “ оптично ехтене от това събитие.

  • Да, този път да! Учените откриха гравитационните талази
  • „ Ферми “ откри източника на уловените гравитационни талази
  • Ако можехме да забележим гравитационните вълни…

Изучавайки фотосите, получени от камерата за това време, учените изхождали от две хипотези – те считали, че сходни гравитационни талази може да са зародили както при сливането на черни дупки, по този начин и вследствие на гърмеж на свръхнова. Във втория случай, съгласно Бергер и сътрудниците му, би трябвало да е имало ослепителен изблик, който постепенно да гасне в идващите дни, а в първия случай подобен по-скоро ще липсва.

Независимо от доста необятния преглед на DEC учените са съумели да проследят едвам 11% от площта на този район, където евентуално са се родили гравитационните талази. Това може да изясни за какво DEC не е съумяла да фиксира породилия ги гърмеж. Според откривателите неналичието на оптично „ ехтене “ на тези гравитационни талази приказва, че те в действителност са били подбудени от черни дупки, а не от свръхнова или други „ звездни “ обекти, оставили ярка диря в оптичния диапазон.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР