Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния

...
Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния
Коментари Харесай

Морфов за Велислава Кръстева: Унизи себе си, театъра, мен, артистите

Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния спектакъл като се изключи двама души. В момента ме преследват за дискриминация. Всичкото това, което се случва в Народния спектакъл, е огледално на страната. Това сподели дисциплинарно уволненият режисьор Александър Морфов, който се причисли към шествието, което провежда новото " Движение за просвета " през днешния ден, написа " 24 часа ".

Шествието на протестиращите стартира от Министерство на културата, мина пред Президентството и приключи пред Министерски съвет.  Новото придвижване упорства за промяна в културния бранш и законови промени.
" Не може такова унизително държание на зам.-директора на Народния спектакъл. Тя унизи себе си, театъра, мен, артистите. От там отворихме бутилката ", сподели Морфов за пиара Велислава Кръстева, която непринудено напусна театъра преди по-малко месец.  

На шествието участваха създателите на придвижването - проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьора Костадин Бонев. Дойдоха и актьори, които поддържат настояванията на новото придвижване за съответно законодателство. Сред тях бяха Христо Гърбов, Иглика Трифонова, Васил Гюров, Стефан Денолюбов, Леарт Докле и други.
" Има нещо изумително в това, което се случва. Хората, които са пристигнали, с цел да поддържат смисъла, истината, правдата. Тази истина и тази истина в тази страна от дълго време е унищожена ", съобщи Морфов. Той прикани хората да се " разсънят ". " Хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни ръководят към този момент толкоз години. Трябва да има независимост, достолепие, чест ", съобщи режисьорът.

" Движение за просвета “ ще подава своите претенции при президента, премиера и министъра на културата. Текстът на писмото им гласи:

" Движение за просвета се образува по силата на един мотив и една причина. Поводът е разрушителната рецесия в Народния спектакъл: една държавна институция, чието положение е знак за здравето на българския спектакъл, българската просвета, българското общество. Свеждането на креативния климат в Народния спектакъл до и под точката на замръзването изисква с наложителност незабавното подаване и приемане на оставката на господин Васил Василев, настоящия шеф на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори мъчно поправими рани в българската просвета.

Ние изрично отхвърляме опитите тази рецесия да бъде сведена до персонални спорове и ситуативни проблеми. Действията на „ служителя Александър Морфов “ (както е избран в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистота, натрупвана с десетилетия – повода за нашето консолидиране ".

По думите в писмото никой от основателите на Движение за просвета няма предпочитание да заема какъвто и да е управителен (министерски, управителен и т.н.) пост.

" Нашият митинг не е, с цел да смъкна някого от власт или от някоя институция. Движението за просвета има концепция да озакони връзките сред шеф и служащи, най-общо казано. Защото се прескачат граници. Не мога да не помни думите, които споделя шефът Васил Василев, че в Народния спектакъл не са значими личностите. То защо изобщо тогава го има този спектакъл. Затова съм тук да поддържа моите другари, сътрудници, към които имам извънреден почит ", сподели артистът Христо Гърбов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР